E oficial! Dacian Cioloş, premier desemnat al României

dacian_ciolos.jpg

dacian ciolos
Dacian Cioloş urmează să-şi formeze echipa guvernamentală şi să meargă în Parlament pentru a primi mandatul de prim-ministru
Foto: Sever Gheorghe

Dacian Cioloş este noul premier desemnat al României, a anunţat marţi (10 noiembrie) preşedintele Klaus Iohannis, după consultări cu partidele parlamentare.

Numele lui Dacian Cioloş a fost vehiculat încă de la început şi, deşi PSD l-a propus pe Liviu Voinea, iar PNL a cerut alegeri anticipate, Klaus Iohannis a decis să îl numească pe fostul comisar european în postul de premier al României. 

Declaraţia lui Iohannis înainte de a-l anunţa pe Dacian Cioloş premier

"Am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări, ne-am format o opinie şi vreau să o prezint. Este nevoie de un prim ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în nici un fel de scandal, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care au dovedit că sunt performanţi şi asupra cărora nu planează nici un dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi. Este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior, să nu promoveze persoane care să fi fost implicate în acte de corupţie. Avem nevoie de alegeri corecte în primăvară şi toamnă. Avem nevoie de întărirea statului de drept. Asta tradus înseamnă că atunci când procurorii cer încunvinţări în parlament, să le primească. Este cu siguranţă nevoie şi de oameni noi. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece, cei care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie ca orice guvern să fie sprijit de parlament, pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

"Partidele au înţeles imediat care este miză si că este nevoie să găsim o soluţie împreună, un guvern tehnocrat. Îl desemnez pe domnul Dacian Cioloş pentru funcţia de premier".  

Dacian Cioloş, premier tehnocrat decis să colaboreze cu politicienii

Dacian Cioloş a dat şi el declaraţii şi a menţionat că îşi va concentra energia în perioada următoare pe formarea noului Guvern.

"Societatea necesită o prezenţă publică a Guvernului încât să asigure puntea între politic şi societate. Noul Guvern va avea înţelepciunea şi maturitatea încât să lucreze cu Parlamentul pentru a schimba societatea. Un an de zile de o perioadă lungă, în sensul că nu o să ne putem limita la decizii strict administrative. E prea scurt pentru a putea declanşa reformele pe care le aşteaptă societatea. Vreau să pregătim decizii împreună. Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, pentru a progresa împreună cu proiectele pe care le vom propune. În perioada următoare, îmi voi forma echipa, când o voi avea, o să pune discuta în detaliu despre proiectele noastre", a spus Dacian Cioloş. 

Loading...
 
 

Citește și

  • victor ponta

    Victor Ponta a demisionat din funcţia de prim-ministru al României. Anunţul a fost făcut miercuri dimineaţă (4 noiembrie) de Liviu Dragnea, preşdintele PSD. După câteva minute, însuşi Victor Ponta a făcut o declaraţie pe această temă.

  • dacian ciolos

    Dacian Cioloş (46 de ani) este premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze un nou cabinet, după ce Victor Ponta şi-a dat demisia. De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş a ocupat funcția de consilier special al președintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranță alimentară.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1