E confirmat! Au pus gând rău pensiilor private din Pilonul II

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pentru a duce la îndeplinire promisiunile făcute în campania electorală PSD e dispus să facă orice. De câteva luni, există semnale că Guvernul vrea neapărat să bage mâna în pensiile private din Pilonul II. Miercuri, profit.ro a atras atenția că Executivul vrea să diminueze contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii. Joi, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România au confirmat că ministrul Finanțelor i-a anunțat că urmează să fie redusă contribuția.

Șapte milioane de români vor avea de suferit, dacă Guvernul Tudose va aplica măsura de reducere a contribuțiilor la Pilonul II de pensii, așa cum a anunțat profit.ro, miercuri. Mai exact, potrivit unor surse, Ministerul Finanţelor vrea să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat, începând din 2018.

Joi, reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au confirmat oficial, pentru profit.ro, discuțiile cu Ministerul Finanțelor privind reducerea contribuțiilor la Pilonul II, arătând că au fost informați, săptămâna trecută, că ministerul dorește să aplice o astfel de diminuare. Ei spun că s-au întâlnit cu ministrul Finanțelor și cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru o discuție în care le-au fost prezentate mai multe variante de reducere a contribuțiilor la Pilonul II de pensii, dintre care cea mai dramatică era o scădere cu 80%, măsura fiindu-le prezentată ca urmând să fie pusă în practică, nu doar ca intenție.

„Ne-a fost adus la cunoștință că se dorește punerea în practică a unei reduceri. Am fost chemați să luăm notă că așa se va întâmpla”, au precizat reprezentanții APAPR.

Bineînțeles că nimeni din Guvern nu-și asumă aceste lucruri. De pildă, miercuri seara, după ședința Executivului, ministrul Economiei a declarat că „în Guvern nu a existat o discuție pe această temă”, în condițiile în care subiectul nu a fost abordat, deocamdată.

Nu e prima oară când apar informații că se dorește să se pună mâna pe banii din Pilonul II. De fiecare dată, însă, oficialii le-au negat și au spus că nici vorbă de așa ceva. Fum fără foc nu iese, însă, niciodată! Iar noi știm foarte bine acest lucru și ne-am învățat lecția încă de astă-iarnă.

De pildă, în luna martie, Fondul NN Pensii s-a adresat în premieră clienților, avertizându-i că sunt discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private și cerându-le implicare activă.

„În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice, precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari”, le comunica NN clienților săi.

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie.

În replică, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la acea vreme, că „nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere” și a cerut ca ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe să acţioneze „foarte dur” în cazul NN, pentru a da exemplu şi pentru celelalte multinaţionale „care fac zeci de miliarde în România, care îşi bat joc de români, de statul român”.

Astfel că ASF a taxat scump mesajul trimis de NN Pensii. Compania a primit cea mai mare amendă din istoria ASF, de 750.000 de lei.

Apoi, s-a așternut tăcerea. Până în 29 iunie, când pe atunci ministrul propus al Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de Buget-finanțe din Parlament: „Pilonul II de pensii se va desfiinţa şi banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat”.

În aceeași zi, probabil după ce a fost urecheat la partid pentru că a dat din casă, Mișa a revenit cu scuze: „Regret confuzia creată şi îi asigur pe toţi românii că un subiect atât de complex şi sensibil este tratat cu maximă seriozitate şi profesionalism de echipa de la Ministerul de Finanţe”.

Evident că declarația lui Mișa din comisie a fost desființată de președintele PSD, Liviu Dragnea: „O prostie!”, dar și de premierul Mihai Tudose: „Nu se desfiinţează. Eu nu ştiu de ce a spus (Ionuţ Mişa - n.r.), o să îl întreb. Cum să spună aşa ceva. Nu se desfiinţează, punct”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net