Doi medici din Iași, anchetați pentru uciderea din culpă a patru pacienți

Ultima actualizare:

    Medicii susțin că recoltarea puncţiilor lombare a fost realizată în scopul cercetării ştiinţificeFoto: Hepta
Medicii susțin că recoltarea puncţiilor lombare a fost realizată în scopul cercetării ştiinţificeFoto: Hepta

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă în cazul a doi medici de la unitatea sanitară pe care îi acuză că ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei decedând ulterior.

Potrivit conducerii Spitalulului Clinic de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi, 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.

În urma acestei situaţii, două consilii de etică din cadrul spitalului s-au întrunit şi au decis că este necesară depunerea unei plângeri penale pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu împotriva medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată, şeful secţiei III de Neurochirurgie de la Spitalul "Nicolae Oblu". Cei doi medici sunt acuzaţi că au extras lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără consimţământul acestora. Ulterior, patru dintre cei opt pacienţi au decedat, scrie Mediafax.

Iniţial, s-a decis trimiterea unor eprubete la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti şi la un laborator privat, iar după ce s-a primit confirmarea că este vorba despre lichid biologic uman, s-a decis sesizarea Parchetului.

Plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul Judecătoriei Iaşi.

În plângerea respectivă s-a semnalat, printre altele, cazul unui pacient căruia i s-au făcut 30 de puncţii lombare.

Conform reprezentanţilor unităţii medicale, momentan nu există nicio dovadă care să arate că cei patru pacienţi au decedat în urma puncţiilor lombare.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Săptămâna trecută, la spital s-a reunit şi Comisia de disciplină care a analizat cazul celor doi medici. Astfel, în cazul lui Ştefan Mircea Ienceanu s-a luat decizia desfacerii contractului de muncă, iar Ion Poeată a fost sancţionat cu scăderea salariului cu 10% pe o perioadă de trei luni.

În audierile la comisiile de etică, medicul Ştefan Mircea Iencean a susţinut că recoltarea puncţiilor lombare a fost realizată în scopul cercetării ştiinţifice şi că numărul acestora nu ar fi fost atât de mare, respectiv 89 de eprubete.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Iaşi au început cercetările în acest caz pentru abuz în serviciu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
Castelul Bran FOTO Shutterstock jpg
Dr  Vlad Ciurea jpeg
crocodil pixabay jpg
2925A0F4 C385 4830 B11E 00CE28E4267F jpeg
Furtuna solara FOTO Shutterstock
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net