Decât tâmplar în Franţa, mai bine fermier acasă

Ultima actualizare:

    Iosif Căpraru,  în mijlocul  simpaticelor  rumegătoare Foto: adevarul.ro
Iosif Căpraru, în mijlocul simpaticelor rumegătoare Foto: adevarul.ro

A lucrat 18 ani în Franţa, ca tâmplar, dar mereu a visat să se întoarcă acasă, în Dâmboviţa. În 2015 a revenit în ţară şi a deschis, în comuna Ocniţa, o fermă de capre din rasa Alpină franceză. Iosif Căpraru a început cu 30 de exemplare, iar în prezent a ajuns la peste 60. Ferma se numeşte „Căpriţa Fericită”, întrucât nici un animal nu pleacă pentru tăiere, ci doar pentru înmulţire.

„Nu m-am împăcat cu gândul să rămân în Franţa şi trebuia să fac ceva la mine în ţară, la mine în comună şi la mine acasă”, povesteşte Iosif Căpraru, care a muncit 18 ani, ca tâmplar, în străinătate. “Prima chestie la care m-am gândit a fost să cresc vaci de rasă, pentru carne, dar am văzut că mă depăşeşte treaba asta, şi ca putere financiară, şi ca putere fizică. Atunci m-am mutat la o afacere din acelaşi sector, al zootehniei, dar cu capre. Vorbim de rasa Alpină franceză. Creşterea nu putem să spunem că e dificilă. E un animal până la urmă, căruia dacă îi dai atenţie răspunde foarte uşor la cerinţe”, explică întreprinzătorul.    

Ferma din comuna dâmboviţeană Ocniţa se numeşte „Căpriţa Fericită”, fiindcă  nici un animal nu pleacă de aici pentru tăiere, ci doar pentru înmulţire. Nici laptele nu este destinat comercializării. Aproape toată producţia este destinată iezilor, iar ceea ce rămâne este consumat de proprietari. 

„Noi nu vindem animale pentru tăiere, ci doar pentru reproducţie, atât ieduţii, cât şi ţapii. Suntem înregistraţi la o organizaţie non-guvernamentală care se ocupă cu evidenţa genealogică a acestei rase de capre. Toate animalele noastre au pedigree, au certificat de atestare a rasei şi vindem doar material genetic. Asta presupune un cost mai ridicat decât dacă aş vinde ieduţi de Paşte sau animale pentru carne”, adaugă propietarul.

Investiţia iniţială în realizarea fermei s-a ridicat la 30.000 de euro, fonduri proprii, însă a crescut la peste 100.000 de euro în patru ani. Banii au fost necesari pentru teren, pentru grajduri şi pentru întreţinerea animalelor.

Click! spune

Un exemplar de capră din rasa Alpină franceză este vândut de investitorul dâmboviţean Iosif Căpraru cu prețuri cuprinse între 200 și 300 de euro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net