De unde vedem cel mai bine eclipsa de Lună de duminică noapte

Ultima actualizare:

    Luna sângerie, ultima din acest an. Următoarea eclipsă, însă doar parțială, va fi în 16 septembrie 2016
Luna sângerie, ultima din acest an. Următoarea eclipsă, însă doar parțială, va fi în 16 septembrie 2016

În noaptea de 27 spre 28 septembrie, începând cu ora 3.11, Luna va intra în umbra Pământului. Va fi ultima eclipsă de Lună din acest an, un fenomen spectaculos de urmărit dacă atunci te vei afla pe unul dintre cele două continente americane. În România, eclipsa va putea fi văzută parțial, însă pentru o experiență de neuitat, urmează indicațiile de mai jos.

Eclipsa din 28 septembrie e un eveniment care se petrece de două-trei ori pe an. Acum, satelitul natural al Pământului va căpăta o culoare roșiatică aprinsă în momentul în care planeta noastră se va interpune între el și Soare. Tot acum, Luna se va afla la cea mai mică distanță față de Terra (circa 355.000 km), datorită orbitei sale care nu e perfect circulară.

Dacă vrei să vezi eclipsa, ține minte că Luna începe să intre în umbra Pământului la ora 3.11. Cel mai potrivit moment în care poți vedea eclipsa este la ora 5.47, când Luna se va afla complet în umbra Terrei.

De unde poți vedea cel mai bine eclipsa?

În momentul maxim al eclipsei, Luna se va afla la 14 grade față de linia orizontului. Pentru a vedea cât mai bine momentul caută un loc cu vizibilitate spre sud-vest. Asigură-te că nu ai nimic în față care să-ți obtureze vederea (clădiri înalte, copaci).

Ce ustensile să folosesc?

Nu e nevoie de instrumente astronomice, eclipsa se poate vedea cu ochiul liber. „Însă, pentru o experiență unică, e recomandat să folosim instrumente astronomice, cum sunt telescoapele și lunetele. Un aparat foto bun poate fi suficient pentru a surprinde câteva imagini reușite”, spune Mihai Dascălu, referent în cadrul Observatorului Astronomic „vasile Urseanu” din București. Dacă aveţi un instrument astronomic, îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară. Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţiitrebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.

Ce se întâmplă dacă plouă?

Fenomenul poate fi observat din toată țara, însă condiția e ca cerul să fie senin. În caz de ploaie sau de cer întunecat, eclipsa nu e vizibilă. În acest moment, stațiile meteo dau 52% șanse de ploaie în noaptea de duminică spre luni, însă prognozele se schimbă de la o oră la alta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net