De ce e obligatoriu să duceți copilul la spital când e deshidratat?

Ultima actualizare:

    Unul dintre simptomele deshidratării la copil este febra
Unul dintre simptomele deshidratării la copil este febra

Cazul copilului de 3 ani, care a murit după ce a mâncat șaorma, a bulversat opinia publică. Nu se știe, deocamdată, ce a dus la decesul micuțului. Medicii declară că a ajuns la spital complet deshidratat, iar inima i-a cedat. Click! vă spune de ce deshidratarea este foarte periculoasă la copii și când trebuie mers la medic.

Copilul de 3 ani care a murit, săptămâna trecută, în București, după ce a mâncat șaorma a fost dus la spital mult prea târziu, se pare. Era puternic deshidratat, iar medicii nu l-au mai putut ajuta. Inima i-a fost afectată, astfel că, în ciuda manevrelor de resuscitare, a cedat.

Nu se știe deocamdată, dacă în șaorma consumată atât de copil, cât și de părinții acestuia, a fost vreun aliment infectat cu vreo bacterie, care să le fi produs celor trei toxiinfecție alimentară. Cert este că inspectorii de la Protecția Consumatorului n-au găsit nimic în neregulă, în ceea ce privește alimentele comercializate de fast-food-ul de la care a fost cumpărată șaorma. În plus, niciun alt client, în afară de copilul de 3 ani și de părinții săi, nu a mai avut probleme după ce a consumat produse de la șaormerie. Însă, în acest caz, se va face lumină în momentul în care vor veni rezultatele analizelor făcute de IML.

Până atunci, însă, avem o certitudine: băiatul a ajuns la spital deshidratat, o situație foarte periculoasă pentru un copil mic, spun medicii.

„În general, sugarul și copilul mic sunt foarte sensibili când vine vorba de deshidratare, care este foarte periculoasă pentru ei. Tocmai de aceea, la primul semn de vărsătură, însoțită de scaune moi și, eventual, de febră, părinții trebuie să ducă micuțul la spital. Și asta, pentru că atunci când un om varsă, nu varsă doar apă, ci și electroliți (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) necesari pentru sistemele digestiv, sanguin, muscular și nervos. De aceea, te simți fără putere, slăbit, după un episod de acest gen. Prin urmare, părinții trebuie să ducă copilul la spital de urgență. Aici, i se vor administra micuțului perfuzii pentru a-l echilibra hidric, cu săruri”, ne-a explicat dr. Cristina Enescu, medic primar medicină de familie.

Este important pentru părinţi să înveţe să recunoască primele semne ale deshidratării şi să reacţioneze cât mai repede dacă acestea se agravează. Iată care sunt simptomele deshidratării!

# gură uscată;

# lacrimi puţine sau deloc;

# lipsa urinei sau a scutecelor ude într-un interval de aproximativ 6-8 ore la un copil sub şase luni (sau doar o cantitate foarte mică de urină de un galben închis);

# lipsa urinei timp de 12 ore la un copil mai mare (sau doar o cantitate foarte mică de urină de un galben închis);

# piele uscată şi rece;

# letargie sau iritabilitate;

# oboseală sau ameţeală la un copil mai mare.

În ceea ce privește alimentația unui copil de 3 ani, dr. Cristina Enescu spune că „acesta nu trebuie să consume alimente prea sărate, picante și prea condimentate, deoarece rinichii, care nu sunt ajunși la maturitate, sunt supuși unui stres. În niciun caz, nu este recomandat cu unui copil de trei ani să i se dea șaorma, mai ales dacă nu este preparată în casă”.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net