Dacian Cioloș, ales președintele Renew Europe, grupul parlamentar inițiat de Emmanuel Macron

dacian-ciolos.jpg

Dacian Cioloș
Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe
Foto: Facebook

Dacian Cioloș a fost ales, miercuri (19 iunie), președintele grupului pro-european Renew Europe. Acesta este al treilea grup ca mărime din Parlamentul European și a fost inițiat de Emmanuel Macron.

Dacian Cioloș este noul președinte Renew Europe. Acesta a declarat că președinția grupului „este doar un pas” în construcția politică pe care a gândit-o în ultimii doi ani, potrivit hotnews.ro.

„Este cea mai înaltă poziție ocupată vreodată în sistemul UE de un român. Dacian este și primul est european care conduce un grup politic în Parlamentul European și va fi liderul cel mai înalt plasat din instituțiile europene după terminarea mandatului lui Donald Tusk. Dacian Cioloş a primit 65 de voturi din 106 de la noii colegi de grup.

Partidul lui Victor Ponta nu a fost acceptat în Renew Europe

Renew Europe este un nou grup de centru din Parlamentul European, care unește forțe liberale și progresiste, succesor al fostului grup ALDE Europa. Anunțul inițial despre alegerea lui Cioloș în funcția de președinte al Renew Europe a fost făcut pe Facebook de Alin Cristian Mituță, membru Plus. Dacian Cioloș era favorit la obținerea acestei funcții în grupul politic european, în care este membră și formațiunea lui Emmanuel Macron. Astfel, el a devenit primul politician din estul Europei care preia președinția unui grup important în Parlamentul European. Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, nu a fost acceptată în Renew Europe. 

„Președinția grupului Renew Europe e doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru.

Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forțelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles și în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată țara.

Acum trecem la pasul următor și începem construcția politică internă prin care să le oferim cetățenilor români un viitor așa cum îl merită”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook după anunțarea rezultatului.

Loading...

Citește și