Cutremur? Ce faci până vin salvatorii!

Ultima actualizare:

    Foto: ISU Bucureşti-Ilfov
Foto: ISU Bucureşti-Ilfov

Cel mai mare handicap pe care îl are omul în faţa unui cutremur este că nu ştie unde şi la ce oră va lovi. De aceea, trebuie să se pregătească din timp de efectele sale devastatoare. Iată ce trebuie să faci pentru a-ţi salva viaţa şi ca să reduci la minimum pagubele!

Nici un exerciţiu, oricând de fidel ar simula efectele unei catastrofe, nu te pregăteşte suficient pentru dezastrul provocat de un seism. Toate forţele implicate în procesul de salvare în caz de calamitate au nevoie de un aliat pentru a interveni eficient. Acest aliat este o populaţie bine informată în legătură cu măsurile pe care trebuie să le ia în apărarea sa. Oricât de rapidă ar fi intervenţia salvatorilor, diferenţa dintre viaţă şi moarte o poate face modul în care acţionezi în timpul unui seism şi în minutele de după. Iată cum te pregăteşti de neprevăzut!

1. Înainte de cutremur

  • Învaţă cum se manifestă un cutremur. Esenţial înainte de a lua măsuri de autoconservare e să ştii că un cutremur e resimţit ca urmare a interacţiunii la suprafaţă a două tipuri de unde: P şi S. Undele P, sau primare, se propagă cu o viteză superioară celor S şi sunt depistate primele de staţiile de monitorizare. Nu sunt periculoase pentru clădiri, însă acestea anunţă undele S, al căror efect este devastator la nivel terestru.
  • Descarcă o aplicaţie antiseism. În acest an, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat aplicaţia anticutremur DSU, pentru telefoane mobile. Aplicaţia, care se descarcă gratuit din App Store şi Google Play, te anunţă cu 25-30 de secunde înainte ca unda periculoasă S să lovească.
  • Deprinde tehnicile de prim-ajutor. Urmează un curs de prim-ajutor pentru a învăţa cum să aplici tehnici minime de resuscitare a cuiva aflat în nevoie. Reprezentanţii Societăţii de Salvare fac astfel de cursuri pentru populaţie.
  • Stabileşte un punct de întâlnire. Instruieşte-ţi familia ca după cutremur să vă întâlniţi într-un punct sigur din oraş. Acesta poate fi un parc sau un câmp viran de la marginea localităţii, departe de clădiri.

2. În timpul cutremurului

  • Ghemuieşte-te, protejează-te, ţine-te bine! Primul lucru pe care îl faci când simţi că se clatină casa cu tine e să te ascunzi sub un obiect de mobilier solid sau sub grinzile de susţinere. Ghemuieşte-te, precum animalele, şi ţine-te bine! Nu încerca să fugi sau să cobori scările în timpul seismului. De cele mai multe ori, imobilele nu se prăbuşesc cu totul în timpul unei mişcări telurice. Obiectele de mobilier sau tocul uşii au menirea de a te proteja de bucăţile care se desprind din construcţii.
  • Evită clădirile. Dacă eşti în aer liber în timpul unui cutremur, îndepărtează-te de clădirile care ar putea să se prăbuşească!

3. Imediat după cutremur

  • Caută supravieţuitori. Dacă ai trecut cu bine peste cutremur, caută supravieţuitori în jurul tău. Păstrează-ţi calmul şi aplică cele învăţate la cursul de resuscitare. Apoi sună la 112.
  • Verifică instalaţiile. Dacă simţi miros de gaz şi poţi închide valva principală, fă-o! Dacă ţevile sunt fisurate, atunci părăseşte imobilul pe scara principală sau pe cea de incendiu. Cel mai probabil, liftul nu va funcţiona, aşa că nu merită să încerci. Păşeşte cu grijă prin casă şi fii atent la lucrurile care s-ar putea desprinde din tavan.
  • Reunirea familiei. Sună-ţi familia pentru a verifica dacă e în regulă. Dacă liniile telefonice nu funcţionează, du-te la punctul de întâlnire stabilit. Dacă toată lumea e sănătoasă, te poţi întoarce în zona lovită de cutremur pentru a da o mână de ajutor.

Click! spune

6.170 de salvatori din structurile Ministerului de Interne au participat la cel mai mare exerciţiu antiseism de pânâ acum. Concluzia e că autorităţile mai au de lucru la capitolul coordonare şi luarea deciziilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net