Curățați coșurile și verificați centralele! Monoxidul de carbon aduce moartea

verificari-centrale.jpg

Centralele termice trebuie verificate periodic
Centralele termice trebuie verificate periodic

Se apropie sezonul rece, astfel că specialiștii din domeniu vă atrag atenția să curățați coșurile și să verificați centralele. Șapte persoane au decedat, în ultimele luni, spun cei de la Delgaz Grid.

Șapte persoane și-au pierdut viața din cauza intoxicației cu monoxid de carbon și alte 17 au fost afectate, urmare a celor 11 incidente petrecute, de la începutul anului până în prezent, în județele Sibiu, Mureș, Caraș Severin, Maramureș, Hunedoara și Timiș.

În plus, opt cazuri s-au petrecut în sezonul rece, în primele trei luni ale anului.

Curățați coșurile și verificați centralele! Monoxidul de carbon aduce moartea 

Tragediile au fost cauzate de folosirea aragazului ca sursă de încălzire, de coșurile de fum înfundate sau de racorduri neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice și al sobelor.

Monoxidul de carbon nu are culoare și miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat și odată acumulat în încăpere devine periculos.

Simptomele intoxicaţiei depind de concentrația monoxidului de carbon şi de durata expunerii și se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap și poate deveni fatală în timpul somnului.

De aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă.

Cum te asiguri că sursele de încălzire nu sunt un pericol

  • În blocuri de locuințe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit, tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verificăm dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi;
  • La case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, recomandat o dată îna-inte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să verificăm şi îmbinările între aparatele de în-călzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea aces-tor îmbinări dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garni-turile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate;
  • Nu trebuie să uităm de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca acestea să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei;
  • Să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcțiune;
  • Să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicațiile cu monoxid de carbon.
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1