Cum vor arăta spațiile de servicii de pe autostrăzi. Proiectul ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă

catalin-drula.jpg

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ne promite parcări decente pe autostrăzi, după ce unele au fost concesionate
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ne promite parcări decente pe autostrăzi, după ce unele au fost concesionate

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Parcări decente pe autostradă! Asta ne promite ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a anunțat că cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au desemnat deja câștigătorii care au concesionat spațiile de servicii de pe A1 și A2. Acestea vor fi prevăzute cu restaurante, magazine, stații de încărcare electrică și benzinării.

Spațiile de servicii de pe autostrăzile din România sunt de cele mai multe ori neprimitoare. Cu câteva băncuțe unde poți servi masa, o toaletă mai puțin îngrijită și o benzinărie.

Dar, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, vrea să le schimbe cu totul aspectul și funcționalitatea.

Spațiile de servicii de pe autostrăzi, concesionate pe 20 de ani

CNAIR tocmai a desemnat câștigătorii pentru concesionarea spațiilor de servicii de pe A1 Sibiu-Nădlac, A1 București-Pitești și A2 Cernavodă-Constanța.

Este vorba de 26 de benzinării ”în oglindă”, pe stânga și pe dreapta drumului, iar în curtea lor vor apărea și alte facilități  pentru călători.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă: ”Spațiile de servicii, venituri de 67 de milioane de lei pe an”

”Vom avea în sfârșit parcări și decente pe toată lungimea autostrăzilor A1 și A2! E o veste bună din două motive. Primul - vom putea să ne bucurăm de un ”pit stop” în condiții civilizate. Vor exista stații de încărcare electrică și de alimentare cu carburant, restaurante, magazine, printre altele. Al doilea - aceste spații, concesionate pentru următorii 20 de ani, vor produce venituri - cel puțin 67 de milioane de lei pe an, pe care îi putem investi mai departe în proiecte de infrastructură”, a explicat demnitarul.

spatii-de-servicii-autostrazi-poiect.jpg

Așa vor arăta spațiile de servicii după modernizare, potrivit proiectului
Așa vor arăta spațiile de servicii după modernizare, potrivit proiectului

De altfel, este pentru prima dată când spațiile de servicii de pe autostrăzi sunt concesionate privaților, care se vor îngriji cu totul de ele.

Acestea s-au aflat până acum în grija Direcțiilor Regionale Drumuri și Poduri, iar întreținerea lor ne costa, anual, în jur de 700.000 de euro.

Spațiile de servicii de pe autostrăzi, concesionate de Rompetrol și Mol

Acesta au fost câștigate la licitație de Rompetrol Downstream și Mol Romania Petroleum Products. Pe prima dintre ele o vom regăsi pe Autostrada A1, pe loturile: Nădlac-Arad, Arad-Timişoara, Timişoara-Lugoj, Orăştie-Sibiu.

Iar pe cea de a doua pe A1, pe loturile: Lugoj - Deva, Deva-Orăştie, Orăştie -Sibiu, Bucureşti -Piteşti, dar și pe A2 Medgidia -Constanța.

Durata contractelor de concesiune este de 20 ani, iar contractele se vor putea semna după expirarea termenului legal de 10 zile în care se pot depune contestaţii.

toalete-autostrazi.jpg

Multe dintre spațiile de servicii de pe autostrăzi sunt neîngrijite
Multe dintre spațiile de servicii de pe autostrăzi sunt neîngrijite

Ministrul Drulă a mai precizat că demersuri similare vor avea loc și pentru autostrăzile A10 şi A3, iar pentru Autostrada Moldovei A7, viitoarele spaţii de servicii sunt gândite încă de pe acum, de la faza de proiectare.

Astfel încât viitorul concesionar să aibă dotările şi spaţiul necesar pentru staţii de încărcare electrică şi de alimentare cu carburant, restaurante și magazine.

Citește și: 

CNAIR renunță la spațiile de servicii de pe autostrăzi. Cele mai mari benzinării licitează pentru ele

Cine mai curăţă toaletele de pe autostradă?

 

 

 

 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5