Cum arată Litoralul Ardealului. Apă sărată, turiști mulți și băi de nămol

Ultima actualizare:

    Lacurile cu apă sărată atrag turiștii ca un magnetFOTO Ora de Sibiu
Lacurile cu apă sărată atrag turiștii ca un magnetFOTO Ora de Sibiu

Cei care nu au ajuns să vadă marea, anul acesta, ori vor și alt peisaj, pot alege Litoralul Ardealului. Au la dispoziție apă, plajă și pot face băi de nămol, chiar fără să aibă vreo afecțiune medicală. În plus, apa lacurilor este atât de sărată încât poate ține pe oricine la suprafață. Anul acesta, se pare că Ocna Sibiului, căci despre acest loc este vorba, este aproape la fel de aglomerată ca stațiunea Mamaia.

Mii de turiști sunt, zilnic, pe timpul verii, la Litoralul Ardealului, conform Ora de Sibiu. Cei care ajung în Ocna Sibiului sunt atrași în primul rând de apa caldă și sărată care ajunge la temperaturi de peste 40 de grade, în adâncime,datorită heliotermiei. La suprafață, apa este mai rece.

Turiștii sunt încântați că au la îndemână soare, apă, plajă și nămol terapeutic. De altfel, zona lacurilor se întinde pe o spurafață de aproximativ 100.000 de metrpi pătrați, iar estimările arată că media anuală a celor care ajung în stațiune este de 280.000 de vizitatori.

Unii dintre ei spun că aici și-au petrecut luna de miere acum 27 de ani, alții că vin aici de zeci de ani pentru beneficiile nămolului, alții pentru că pur și simplu, e ca la mare, dar mai aproape de casă.


    Turiștii vin la Ocna Sibiului pentru a  profita de beneficiile lacurilor sărate și ale bălții cu nămolFOTO: Ora de Sibiu
Turiștii vin la Ocna Sibiului pentru a profita de beneficiile lacurilor sărate și ale bălții cu nămolFOTO: Ora de Sibiu

12 din lacurile de aici sunt funcţionale şi atrag anual zeci de mii de turişti inclusiv pentru proprietăţile terapeutice ale apei, aerosolilor, dar şi nămolului. Acesta se găseşte din belşug în lacul botezat Balta cu nămol, care s-a format într-o excavaţie în acoperământul straturilor de sare de la Ocna. De altfel, cele mai importante lacuri de aici s-au format ca urmare a surpării vechilor galerii de exploatare a zăcămintelor de sare.

Cel mai adânc lac, Ocna Pustie, are o adâncime maximă de 130 de metri, iar cel mai sărat lac – Brâncoveanu – are o salinitate la suprafaţă cuprinsă între 310 şi 400 de grame la litru (spre comparaţie, apa Mării Negre are o salinitate de 22 de grame la litru), arată Adevărul.ro.

Ce afecțiuni tratează nămolul de la Ocna Sibiului

Cei care se satură de bălăcit în apa sărată, merg și se ung din cap până în picioare cu pasta neagră pe care o scot din balta cu nămol. Medicii spun că acesta are indicaţii terapeutice, dar este recomandat şi sfatul doctorului înainte de „bălăceala în nămol”, scrie Adevărul.ro.

Și asta pentru că împachetările cu nămol sunt contraindicate anumitor categorii de pacienţi, cum sunt cei cu afecţiuni ale aparatului cardiovascular, cu tumori, cu infarct ori accident vascular, iar aceștia își pot face mai mult rău cu astfel de împachetări.

Nămolul de la Ocna Sibiului are o culoare neagră lucioasă şi o granulaţie extrem de fină, peste 58% din compoziţia chimică a acestuia fiind substanţe minerale: anioni sulfurici, fosforici, bicarbonici, iod, brom, clor şi cationii de sodiu, de potasiu, fier, magneziu, mangan, aluminiu şi calciu.


    Oamenii vin aici ca pe litoralul Mării NegreFOTO: Captură știrilekanald.ro
Oamenii vin aici ca pe litoralul Mării NegreFOTO: Captură știrilekanald.ro

Este recomandat pentru vasodilataţia intensă cu îmbunătăţirea circulaţiei locale şi generale, stimularea metabolismului tisular, restabilirea echilibrului mineral, dar şi pentru efecte sale biostimulante, emoliente şi antialergice. „Nămolul e bun şi pentru prevenţie. E bine să venim la Ocna Sibiului şi înainte de a suferi de anumite afecţiuni, când căutăm o minune“, a explicat dr. Mariana Varodi, specialist în recuperare, medicină fizică şi balneologie, pentru Adevărul.

Citește și:

Dureri de spate? Poţi scăpa de ele!

Şi-au făcut casă săpată în deal

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
munte pixabay jpg
caine pixabay jpg
pensie jpg
restaurant 1284351 1280 jpg
vegetables 790022 1280 jpg
cirese pixabay jpg
dalmatian pelican 5791386 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net