Culturile de roșii, amenințate de cel mai periculos inamic. "Fluturele ucigaș" a dat peste cap afacerile fermierilor

Ultima actualizare:
Aşa arată dăunătorul care atacă aceste culturi
Aşa arată dăunătorul care atacă aceste culturi

”Fluturele ucigaş” sau ”Tuta Absoluta”. Aşa se numeşte un dăunător care a încurcat planurilor multor cultivatori de roşii din România. Pentru că e imun la toate insecticidele existente pe piaţă, efecte vor fi din plin: roşiile româneşti vor dispărea mai repede de pe tarabe, iar fabricile de conserve trebuie să se orienteze peste hotare după materia primă.

Tuta Absoluta e cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din Spania.

Este o molie de dimensiuni mici, cu un zbor haotic şi este prezentă în toate bazinele legumicole din România. Tomatele sunt cele mai vulnerabile. Fluturii consumă partea verde a vrejului, iar larvele pătrund în roşie şi o strică.

„Pătrunde şi în fruct şi depune ouăle acolo. Din cauză că frunza e uscată, fructul nu se mai poate alimenta cum trebuie, aşa că se coace la mărimea asta mică”, a spus pentru adevarul.ro Gheorghe Chiriţă, legumicultor din Buzău. 

Flururele distruge frunza
Flururele distruge frunza

El produce tomate de peste 30 de ani. Nu-şi aminteşte să mai fi suferit vreodată pagube atât de mari din cauza unui dăunător. Plantele din solarii s-au uscat înainte ca pătlăgelele să atingă dimensiunea normală. S-au copt, însă au semnele atacului de molie şi sunt foarte mici. Problema fermierului buzoian o au mai toţi cultivatorii de tomate, în special cei cu sere şi solarii.

Cercetătorii afirmă că lupta cu acest dăunător va fi îndelungată, pentru că ”el îşi creează precum păianjenul propriile rute de transport, fire minuscule şi dese, şi distruge întreaga parte verde a frunzei”.Această insectă, în ciuda dimensiunii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%.


    Flururele distruge frunzaFoto: paradisulverde.ro
Flururele distruge frunzaFoto: paradisulverde.ro

Atacul fără precedent al moliei va avea urmări inclusiv în industria alimentară. Vor avea probleme cu aprovizionarea şi fabricile de conserve, care şi-aşa sunt nevoite să importe materie primă atâta vreme cât România asigură doar o cincime din necesarul de legume şi fructe pentru industrializare.

”În unitatea noastră de producţie Legume-Fructe avem o capacitate de procesare de 10.000 de tone pe sezon, materie pe care o asigurăm din fermele proprii, dar şi din altele, după ce ne asigurăm de parametri de calitate, soiuri. Anul acesta fermierii au avut pierderi foarte mari din cauza dăunătorilor. Această situaţie a afectat în termeni de productivitate, iar cultura va fi redusă”, a explicat Cosmin Gheorghe, administrator Legume-Fructe Buzău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net