Cu cât cresc pensiile. Florin Cîțu: ”40% ar fi fost o bombă pentru economie”

Ultima actualizare:

    Florin Cîțu promite că alocațiile vor mai crește, etapizatfoto: Inquam Photos
Florin Cîțu promite că alocațiile vor mai crește, etapizatfoto: Inquam Photos

Vestea bună este că pensiile cresc, vestea mai puțin bună este că procentul de 40%, adoptat de parlamentari, este doar un vis frumos pentru milioanele de pensionari din țară. Ministrul de Finanțe Florin Cîțu spune că pensiile ar putea crește cu 10% în acest an.

Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, la B1 TV, că pensiile pot creşte cu 10% în acest an, și nu cu 40%, așa cum este prevăzut în legea adoptată de Parlament. ”În primul rând, creşterea pensiilor, aşa cum a fost ea trecută prin Parlament, nu avea nici o sursă de finanţare. Guvernul socialist, aşa cum am prezentat părţi din document anul trecut, în noiembrie, a prezentat o notă în care spunea foarte clar că nu poate să crească pensiile fără să influenţeze, să destabilizeze bugetul şi propunea – e un document pe care îl voi prezenta - reeşalonarea creşterii. Deci toată lumea ştia acest lucru. Nu are nicio legătură cu creşterea economică. Chiar şi dacă am fi avut creştere economică de 4%, tot ar fi fost o bombă pentru stabilitatea economică”, a punctat Cîțu la B1 TV, citat de News.ro.

Chiar și o creștere de 10% reprezintă însă un efort considerabil pentru bugetul României. ”Doar acest 10% la cheltuieli publice e un punct procentual. Este enorm pentru un an care va fi unul dificil, de aceea trebuie să vedem. (…) Nu putem să discutăm despre pensii fără să discutăm despre investiţii sau despre alte cheltuieli, care sunt în buget. Astăzi, în România, avem problema cu această criză care continuă. Poate mâine oamenii iar trebuie să intre în şomaj tehnic. Am plătit anul acesta 4 miliarde de lei doar pentru şomaj tehnic. Nu putem să separăm, să spunem că avem aici o categorie spre care trebuie să ne uităm toţi pentru că există această lege, dar să scoatem din discuţie faptul că trecem prin cea mai mare criză economică din ultima sută de ani.”, a mai declarat ministrul finanţelor.

Citește și:

Iată ce pensii vom avea din 2021! Calculele făcute de Ministerul Muncii

Noi scenarii de creştere a pensiilor de la 1 septembrie 2020

Creșterea pensiilor. Guvernul va lua decizia finală

Florin Cîțu a precizat că decizia finală este a Guvernului, fiind vorba despre o decizie politică, însă datoria sa este să prezinte situaţia.

”Nu Ministrul Finanţelor decide. Este o decizie a Guvernului, dar eu prezint situaţia. Eu am depus un jurământ în faţa românilor şi eu mă ţin de acest jurământ. Eu am datoria să fiu responsabil, precaut cu finanţele publice ale României şi transparent. (...) Bineînţeles că poate fi o decizie politică de a creşte pensiile cu 40%, dar eu voi spune că în acel moment România o să fie închisă pe pieţele internaţionale, nu o să mai putem finanţa nimic (...), bugetul va exploda. Acest 10% este ceea ce eu spun că putem face în contextul în care creştem investiţiile”, a mai declarat Cîţu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net