Coronavirus în România. Cum se acordă concediul medical și indemnizația pentru carantină

coronavirus_2.jpg

coronavirus prigoria, gorj
Miercuri seară a fost confirmat primul caz de coronavirus din România, în comuna Prigoria, județul Gorj
Foto: AFP

Inevitabilul s-a produs, miercuri seară. Avem în România un prim caz confirmat al infecției cu coranavirus. Este vorba despre un bărbat de 25 de ani din Gorj, adus la București pentru alte teste. Între timp, au fost emise reglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină pentrucei care trebuie să stea izolați, iar Click! îți spune cum se acorda.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină. Toate aceste noi reglementări sunt cuprinse în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Astfel, concediul şi indemnizaţia  pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

Certificatul medical de carantină, eliberat de medicul curant

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.

De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Indemnizația este în cuantum de 75 la sută din baza de calcul stabilită de lege

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Menționăm că în cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia  „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape”, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă și nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod  de boală).Pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical şi a indemnizaţiei pentru carantină, CNAS a transmis o circulară către toate casele teritoriale de asigurări de sănătate. 

După cazul de coronavirus  confirmat la Gorj, pentru 73 de persoane au fost prelevate probe, 44 dintre ele transmise de miercuri, iar 29 de probe au plecat la analiză în cursul zilei de joi.     

Loading...

Citește și

  • coronavirus la microscop

    Coronavirus în România încă nu există, însă este o chestiune de timp până când vom auzi despre prima persoană bolnavă. Până atunci, autoritățile iau toate măsurile pentru prevenirea apariției virusului pe teritoriul țării. Astfel, persoanele care se întorc cu avionul din Italia fie sunt plasate în carantină, fie li se recomandă izolarea la domiciliu pentru 14 zile. Iată ce înseamnă mai exact aceste măsuri și care sunt persoanele vizate.

  • Teste pentru depistarea coronavirusului se fac în câteva spitale de boli infecțioase din țară

    26 de români sunt în carantină și 2.077 se află izolați la domiciliu. Este anunțul autorităților privind situația celor care sunt suspecți în acest moment de coronavirus. Cei care au intrat în contact cu persoanele bolnave și au simptomele COVID-19 sunt testați. Iată lista cu spitalele unde te poți testa de coronavirus!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1