Conflict amplu între taximetriştri şi şoferii Uber din Timişoara! Zeci de persoane au fost implicate

Ultima actualizare:

    Conflictul dintre taximetrişti şi şoferii de UBER este departe să se fi terminatFoto: Mediafax
Conflictul dintre taximetrişti şi şoferii de UBER este departe să se fi terminatFoto: Mediafax

Un incident grav în care au fost implicaţi taximetrişti şi şoferi Uber a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în Timişoara. Mai mulţi şoferi s-au luat la bătaie, fiind nevoie de intervenţia forţelor de ordine pentru a calma spiritele.

UPDATE: Taximetriștii timișoreni, protest pe străzi

Taximetriștii din Timișoara s-au strâns duminică după-amiază în parcarea Stadionului „Dan Păltinișanu”. De aici au pornit într-un marș pe străzile orașului, la bordul autoturismelor, escortați de poliție. Ei amenință că vor bloca orașul. Nu mai puțin de 45 de șoferi au fost sancționați în urma scandalului de azi-noapte. Totodată, au fost deschise trei dosare penale, spun polițiștii timișoreni. Ancheta e în plină desfășurare.

„În noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2018 poliţiştii au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de către mai multe persoane cu privire la faptul că în parcarea unui mall de pe raza municipiului Timişoara mai multe persoane ar fi fost agresate de către taximetrişti. La faţa locului s-a intervenit de urgenţă cu mai multe echipaje cât şi luptători din cadrul SAS, mai multe persoane fiind conduse la sediul poliţiei pentru audieri. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi efectuează cercetări în vederea stabiliri cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, Ionuţ Sârbu, potrivit Adevărul.

Scandalul ar fi început după ce un taximetrist a fost agresat de un grup de cinci şoferi de la Uber. Alertaţi prin staţie, mai mulţi taximetrişti din Timişoara au pornit în urmărirea şoferilor care l-ar fi agresat pe taximetrist. Trei dintre presupuşii agresori au fost prinşi de taximetrişti, iar doi ar fi reuşit să scape. Au fost, însă, urmăriţi prin oraş, prinşi şi bătuţi. Pentru aplanarea conflictului, mai mulţi poliţişti şi jandarmi s-au deplasat în zona cu pricina. 

„Până acum au fost audiate 21 de persoane, 15 taximetriști și șase șoferi Uber. Din datele pe care le deținem până acum, conflictul a fost spontan și e legat de clienți. Ancheta este în desfășurare pentru a obține mai multe date. În urma conflictului, două persoane au ajuns la spital, însă nu au rămas internate”, a declarat pentru Click! purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș, Ionuț Sârbu.Primarul Nicolae Robu a reacţionat la cele întâmplate şi a oferit o scurtă declaraţie în care a menţionat care este poziţia sa în ceea ce priveşte altercaţia petrecută noaptea trecută.

 „Taximetriştii trebuie să înţeleagă faptul că eu şi instituţia pe care o conduc, ca şi Consiliul Local, nu putem să restricţionăm ce permite legea. Ei nu nouă trebuie să ni se adreseze, ci instanţelor de judecată, dacă consideră că Uber nu funcţionează legal. Primăria nu este implicată sub nicio formă în fenomenul Uber, aşa cum nu sunt implicate nici primăriile altor oraşe de pe toată planeta. Gestul taximetriştilor de a protesta prin faţa locuinţei mele este incorect, cu atât mai mult cu cât, aşa cum cei corecţi dintre ei recunosc şi o spun deschis, le-am rezolvat o mulţime de probleme pe care cu administraţia precedentă nu le-au putut rezolva, iar de tot ce-am făcut în infrastructura de mobilitate, ei sunt cei ce beneficiază cel mai mult. Oricum, eu îi asigur pe taximetrişti de respectul meu pentru profesia lor şi pentru ei, ca cetăţeni ai oraşului şi de deschiderea, în continuare, de a le rezolva problemele, dar îi rog să înţeleagă să nu-mi ceară lucruri în afara prerogativelor mele legale“, a declarat primatul Timişoarei.

Șoferii de taxi acuză Uber de concurență neloială

Scandalul dintre reprezentanții celor două servicii de transport a început la scurt timp de la intrarea în România a companiei americane (februarie 2015). Companiile de taxi acuză Uber că oferă servicii de transport în regim de taxi, însă nu plătește aceleași taxe și nu trece prin același proces de autorizare. Sesizat de firmele de taxi, Consiliul Concurenţei spune că serviciul uberX, oferit de compania americană, se încadrează în aşa numita economie colaborativă sau economie de acces, adică „modele noi de afaceri care utilizează paltforme tehnologice pe care interacţionează direct consumatorul cu persoanele fizice care oferă bunuri sau servicii”. Până în acest moment autoritățile statului nu au stabilit ce tip de serviciu prestează Uber și aplicații similare, motiv pentru care conflictele dintre șoferi nu se vor opri aici.Șoferii de taxi bucureșteni, revoltați de regulamentul realizat pentru ei

Nici la București șoferii de taxi nu-i consideră frați pe cei de la Uber și au cerut Primăriei Capitalei să ia măsuri ferme pentru descurajarea serviciilor de transport care nu respectă legislația actuală. Astfel, Municipalitatea a scos în dezbatere publică un nou regulament referitor la organizarea activității de transport în regim de taxi, care, după aprobarea în Consiliul General, va trebui respectat de toate companiile care fac taximetrie. Numai că, cei mai nemulțumiți de acest regulament au fost tocmai patronii companiilor de taxi și taximetriștii. Ei acuză autoritățile locale că au inclus în regulament o sumedenie de amendamente, care, în opinia lor, vin în contradicție cu Legea taximetriei. Conform regulamentului care urmează a fi supus aprobării, comenzile de taxi vor putea fi efectuate de clienți telefonic, printr-un dispecerat, sau online, prin intermediul unei aplicații de mobil deținută de dispeceratul autorizat ori direct de pe site-ul acestuia. Comenzile ar urma să fie transmise șoferilor exclusiv printr-o singură stație radio de emisie-recepție. De asemenea, criteriile de autorizare au fost înăsprite. „Acest regulament nemulțumește în totalitate șoferii de taxi din toate punctele de vedere. S-au depus o groază de amendamente la propunerile pe care primăria le-a înaintat spre modificare. Avem ocazia ca prin acest regulament să facem schimbări în bine. În calitate de transportatori constatăm că pe piață vorbim de un asasinat economic”, spune Dan Pancă, reprezentant al grupului de discuții pe tema taximetriei „Academia de Taxi”. Noul regulament prevede sancțiuni pentru comportamentul neadecvat al șoferilor de taxi. Ei sunt pasibili de amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei dacă refuză cursele și cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei dacă măsluiesc aparatele de taxat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net