Click! îţi spune tot ce trebuie să ştii despre asigurările de viaţă

Ultima actualizare:

    Asigurările de viață
Asigurările de viață

Fiecare dintre noi a primit oferte pentru a-şi face o asigurare de viaţă. De multe ori, neştiind exact despre ce este vorba, am refuzat agentul fără prea multe explicaţii. „Mulţumesc, nu mă interesează”. Dar ce este, de fapt, o asigurare de viaţă? Care sunt avantajele pe care ni le oferă, cine trebuie să încheie o astfel de poliţă şi la ce să fim atenţi atunci o semnăm? Specialiştii conso.ro ne spun tot ce trebuie să ştim.

Ce este asigurarea de viaţă?

O asigurare de viaţă este o modalitate de a ne proteja financiar în cazul producerii unor situaţii neprevăzute, de la spitalizare, îmbolnăvire, invaliditate, şomaj, intervenţie chirurgicală până la deces. Costul asigurării de viaţă este reprezentat de prima de asigurare care este direct proporţională cu suma asigurată.

Asigurarea de deces este cea mai simplă poliţă. În cazul în care asiguratul doreşte să extindă sfera acoperirii, el o poate face prin intermediul asigurărilor suplimentare ataşate poliţei iniţiale. Asigurarea de deces permite asigurarea împotriva următoarelor riscuri: asigurare de deces din accident, asigurare de invaliditale din accident, asigurare pentru riscul de intervenţie chirurgicală din orice cauză din accident, asigurare pentru spitalizare din orice cauză din accident, asigurare pentru îmbolnăviri grave, pentru exonerare de la plata primelor în caz de invaliditate a asiguratului, pentru exonerare de la plata primelor în caz de şomaj.  

Asigurarea de supravieţuire şi asigurarea mixtă de viaţă permit economisirea unei sume de bani la care se adaugă acumularea de capital rezultată din investirea rezervelor.

Asigurarea de viaţă tip rentă de studii pentru copii permite copilului să beneficieze la vârsta aleasă de părinte de o sumă de bani garantată la care se adaugă capitalizarea realizată pe perioada contractului. Dacă în intervalul de plată survine decesul unuia dintre asiguraţi, contractul de asigurare continuă, iar asiguratorul preia plata primelor.

Cum alegi poliţa şi compania de asigurare?

Compară costurile - la aceeaşi sumă asigurată primele de asigurare de viaţă pot varia considerabil de la o companie la alta. De multe ori, companiile mai mici percep prime de asigurare mai reduse faţă de companiile mari şi cunoscute.

Alege un agent de încredere -caută o persoană care va acţiona ca un aliat al tău, care îţi va oferi toate informaţiile necesare, îţi propune alternative şi nu te presează să cumperi un anumit produs. Alege o persoană de încredere, pe care să te poţi baza.

Caută o companie stabilă financiar -verifică cât de serioasă şi stabilă din punct de vedere financiar este compania de asigurări. Verifică soliditatea şi bonitatea companiei apelând la o agenţie de rating.

Jurnaliştii HotNews au întocmit o listă cu cele mai dese greşeli care se fac la semnarea unei poliţe de asigurare de viaţă. Nu te informezi suficient sau refuzi să ceri ajutor. Cere sfatul mai multor consultanţi sau agenţi de asigurări, iar apoi compară ofertele şi informaţiile primite.

Alegi o asigurare nepotrivită. Alege asigurarea potrivită ţie şi familiei tale.  Nu cumpăra o poliţă de care, practic, nu ai nevoie! Trebuie să te asiguri că priorităţile financiare pe care le-ai identificat împreună cu consultantul se regăsesc în termenii soluţiei oferite.

Nu ai declarat în totalitate problemele medicale. Pentru o evaluare cât mai corectă a riscurilor, trebuie să oferi informaţii complete privind istoricul medical şi starea de sănătate din prezent. Odată descoperit vreun fals, există riscul ca familia ta să nu mai beneficieze de indemnizaţia de asigurare. 

Cât  te costă o poliţă de asigurări de viaţă? Depinde. În primul rând, plata diferă de la o companie la alta. Apoi, sumele pe care le vei plăti se calculează în funcţie de riscurile care sunt acoperite de poliţă. De asemenea, contează perioada de timp pentru care se încheie poliţa, suma asigurată, vârsta pe care o ai şi eventualele afecţiuni de care suferi. Şi locul de muncă este important. Dacă ai o meserie riscantă, preţul poliţei va fi mai mare. Astfel, exercitarea profesiei într-un mediu periculos, cu posibilitate mare de accident sau îmbolnăvire poate duce la creşterea preţului. 

Ai un credit ipotecar? Iată avantajele unei asigurări de viaţă!

Când contractezi un credit ipotecar, multe bănci te obligă să închei şi o poliţă de asigurare de viaţă. Specialistul Click!  Alexandra Popa ne spune care este rolul acesteia şi care sunt avantajele ei.

Băncile pot impune clienţilor să încheie o asigurare de viaţă la obţinerea unui credit ipotecar. Acest lucru nu este impus prin lege, ci de normele interne de creditare. Atunci când se impune o astfel de poliţă sau este solicitată de către client, asigurarea de viaţă este intermediată de bancă, iar costul ei este exprimat proporţional la soldul creditului, plătibil anual sau lunar.

Asigurarea de viaţă, pentru credite mari

Suma asigurată este egală cu valoarea soldului împrumutului şi este cesionată  în favoarea băncii. Astfel, în cazul materializării unui risc, despăgubirea este virată direct către bancă şi utilizată pentru stingerea datoriei. Ulterior, creditul este închis, ipoteca este ridicată, iar imobilul intră în posesia moştenitorilor legali. În consecinţă, asigurarea de viaţă este recomandată în cazul creditelor de valoare mare care nu ar putea fi susţinute de familie în cazul dispariţiei titularului principal.

Atenţie! Nu sunt acoperite toate riscurile!

Verificaţi situaţiile în care societatea de asigurare nu va plăti poliţa. De exemplu, există situaţii în care decesul sau incapacitatea de muncă apare ca urmare a unei boli mai vechi sau sinucideri, caz în care poliţa este nulă. De asemenea, poliţele oferite de bănci sunt asigurări de viaţă simple, fără acumulare. Mai exact, chiar dacă nu s-a materializat nici un risc, la încheierea creditului/asigurării clientul nu va primi înapoi banii plătiţi sub formă de prime.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net