Cine a compus ”Ciocârlia”, cea mai celebră melodie românească din toate timpurile

Ultima actualizare:

    Naistul român Angheluș Dinicu este considerat ca fiind compozitorul celebrei melodii ”Ciocârlia”FOTO: historia.ro
Naistul român Angheluș Dinicu este considerat ca fiind compozitorul celebrei melodii ”Ciocârlia”FOTO: historia.ro

Gheorghe Zamfir a interpretat ”Ciocârlia” dumnezeiește, pe marile scene ale lumii. Însă, altcineva a făcut celebră melodia, cu mult timp înainte. Este cea mai cunoscută melodie românească din toate timpurile.

Ce român nu cunoaște celebra melodie ”Ciocârlia”? A fost interpretată de marele nostru compozitor George Enescu, de violonistul spaniol Ara Malikian, de naistul Gheorghe Zamfir.

Primii care au cântat această piesă au fost naistul Angheluș Dinicu și violonistul Sava Pădureanu. Ei au interpretat piesa la Expoziția Internațională de la Paris, în 1889. La succesul acestei piese au mai contribuit lăutarii Grigoraș Dinicu (nepotul lui Angheluș Dinicu) care a adaptat piesa pentru vioară și marele naist Fănică Luca. George Enescu a inclus melodia în ”Rapsodia română”.

Cine a făcut celebră melodia ”Ciocârlia”

Naistul român Angheluș Dinicu este considerat ca fiind compozitorul celebbrei melodii ”Ciocârlia”. A fost bunicul marelui violonist Grigoraș Dinicu.

S-a născut în anul 1838, la București. Tatăl lui a fost chitaristul Costache Dinicu, cel mai prețuit lăutar al curții boierului Grigore Ghica-Vodă.

Așadar, Angheluș s-a născut într-o familie de artiști vestiți și le-a moștenit talentul. A învățat să cânte la nai de mic, iar peste 51 de ani, în 1889, participă la Expoziția Universală de la Paris.

Aici, pe 29 iunie, în urma unui concurs internațional de lăutari, taraful său iese câștigător. Tot la Paris, pe 26 august, este invitat să cânte cu taraful la sărbătoarea ziarului francez ”Le Figaro”. Angheluș are un imens succes cu piesele ”Ciocârlia”, ”Am un leu și vreau să-l beu” și ”Deșteaptă-te române”.

A cântat în în fala împăratului Franz Josef al Austro-Ungariei.

Angheluș Dinicu a avut trei fii, toți muzicieni: Dimitrie, Gheorghe și Nicolae.

A murit la data de 7 noiembrie 1905, la vârsta de 67 de ani și este îngropat la cimitirul ”Pătrunjel, din cartierul bucureștean Colentina.

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net