Cele mai mari investiţii ale primarilor Capitalei în 2013. Un miliard de lei, pentru termoizolarea blocurilor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ce şosele, ce pasaje rutiere, şcoli şi grădiniţe, ce spitale şi servicii de salubritate? Cele mai mari investiţii ale primarilor de sector, care au scos din foame firmele de construcţii, se fac pentru termoizolarea blocurilor. Click! vă spune câţi bani au alocat edilii în 2013 pentru programul de eficienţă energetică.

Deşi e primul ca suprafaţă, sectorul 1, cel mai bogat şi mai înverzit al Capitalei, nu e pe locul întâi şi la sumele alocate pentru reabilitarea termică a blocurilor. Totuşi, autoritatea locală a sectorului 1 este una dintre cele mai eficiente din oraş la acest capitol. De la debutul programului de termoizolare a locuinţelor, edilii au reuşit să anvelopeze peste 500 de imobile, ceea ce reprezintă 75% din numărul total al blocurilor care îndeplinesc condiţiile pentru a intra în acest program.

În 2013, primăria şi-a propus să dea în folosinţă alte 200 de blocuri, pentru care a alocat 200 de milioane de lei de la bugetul local şi 112 milioane de lei obţinute din împrumuturi bancare. Totodată, sectorul 1 rămâne singurul din Capitală care a alocat fonduri pentru termoizolarea caselor.

Autorităţile locale ale sectorului 2 au alocat cei mai mulţi bani pentru termoizolarea blocurilor. Până în prezent, primăria a anvelopat 315 imobile, iar alte 315 sunt în execuţie. În acest an, edilii vor să demareze lucrările la încă 597 de clădiri etajate, pentru care au alocat 202 milioane de lei de la buget şi încă 153 de milioane de lei din credite, obţinute de la Banca Europeană de Investiţii.

Primăria sectorului 5 este singura din Capitală care refuză să facă publice informaţiile privind sumele alocate în acest an pentru acest program. Deşi toate primăriile din Bucureşti şi-au aprobat bugetul pentru anul în curs, instituţia condusă de Marian Vanghelie nu are nici măcar o secţiune pe site-ul oficial dedicată hotărârilor consiliului local. Singura informaţie disponibilă e că reabilitarea termică a blocurilor e o prioritate a primarului de la 5. Locatarii unui bloc din sector, termoizolat doar pe jumătate, îl contrazic însă pe edil. „La noi a fost termoizolată doar scara a II-a, din cauză că nu sunt bani alocaţi în buget. Ulterior,  ne-au spus că au comis o eroare când au termoizolat scara a II-a, căci prima trebuia să intre în lucrări. Acum se zvoneşte peste tot că primăria nu mai are bani", ne-a spus Geor­­geta Aldea, administratorul unui bloc de pe Aleea Botorani. Suma alocată de cele cinci sectoare ajunge la un miliard de lei.

Sectorul 1. Edilii sectorului 1 se bazează pe 312 milioane de lei în acest an pentru reabilitarea termică a 200 de imobile. Autorităţile de aici sunt singurele din ţară care au extins programul la case. Proprietarii trebuie să se constituie în asociaţii, iar, pentru a intra în program, casele lor trebuie să fie construite înainte de 1990. Cele de după 1990, monumentele istorice şi clădirile cu risc seismic nu intră în program.

simeon stalpnicul png

Sectorul 2. Primăria sectorului 2 are în pregătire în acest an nu mai puţin de 912 blocuri pe listă. Dintre acestea, 597 vor intra în lucrări de anvelopare în partea a doua a acestui an. Edilii au alocat prin hotărâre de consiliu 355 de milioane de lei în acest an, bani proveniţi de la bugetul local şi din împrumuturi bancare cu dobândă avantajoasă. Nu mai puţin de 80% din blocurile din sector mai au nevoie de lucrări de termoizolare.

simeon stalpnicul png

Sectorul 4. Autoritatea locală condusă de Cristian Popescu Piedone nu are prea mulţi bani pentru termoizolarea blocurilor. În acest an, primăria a reuşit să aloce 77,5 milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor. În această zonă a oraşului au fost date în folosinţă 97 de blocuri, în perioada 2009-2012, însă mai sunt de anvelopat încă 1.500. Edilii estimează că mai au nevoie de 500 de milioane de euro pentru a anvelopa toate clădirile etajate din sector.

simeon stalpnicul png

Sectorul 5. Programul de termoizolare din sectorul 5 pare a fi în impas. Primăria are dificultăţi în obţinerea fondurilor necesare continuării lucrărilor, deşi edilul Marian Vanghelie anunţa înainte de campania electorală că va termoizola toate blocurile, fără vreo contribuţie a locatarilor. Acum, pe site-ul primăriei se găseşte doar o listă cu 215 blocuri aflate în şantier. Edilul de la 5 nu ne-a spus câte blocuri a termoizolat până acum.

simeon stalpnicul png

Sectorul 6. Pe strada Valea Ialomiţei se muncea ieri de zor. Primăria a alocat în acest an 116 milioane de lei, fie din bugetul propriu, fie din împrumuturi bancare de la Banca Europeană de Investiţii. Până acum edilii de la 6 au termoizolat 244 de blocuri (13,5% din numărul total de blocuri) şi vor ca în 2013 să termine încă 97. Costurile sunt suportate integral de autoritatea locală, din cauză că locatarii nu-şi permit să strângă banii necesari realizării acestor lucrări.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net