Ce urmează după alegeri. Guvern încropit pe fugă, pentru anularea reducerii taxelor

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

PSD și ALDE au refuzat să meagă la consultări cu președintele Klaus Iohannis pe tema componenței viitorului Guvern. Deși liderii celor două partide au declarat că discuțiile sunt premature, câștigătorii alegerilor parlamentare au toate motivele să grăbească procesul. Noul Executiv trebuie să depună jurământul până la 30 decembrie ca să poată anula reducerile de taxe anunțate de actualul Guvern.

Biroul Electoral Central și-a încheiat misiunea și a anunțat rezultatul final al alegerilor parlamentare din 11 decembrie. De acum încolo, partidele politice care au obținut dreptul de a accede în Parlament au tot interesul să-și ocupe cât mai repede locuruile câștigate în urma scrutinului de duminica trecută. Conform calendarului, dar și prevederilor constituționale, Parlamentul trebuie să se întrunească în 20 de ziel de la alegeri. Până atunci, noii parlamentari trebuie să depună jurământul, lucru care ar trebui să aibă loc în data de 19 decembrie.

După depunerea jurământului aleșilor, partidele care au obținut majoritatea în Parlament trebuie să aibă discuții cu președintele pe tema formării noului Guvern. Partidele vor face propuneri de prim-ministru, însă decizia îi va aparține președintelui. Desemnarea noului premier ar putea ave loc în perioada 21-22 decembrie, dacă partidele propun un nume care nu poate fi refuzat. După numire, prim-ministrul desemnat are zece zile la dispoziție să-și formeze echipa și să prezinte un program de guvernare. Cu echipa completă, premierul desemnat va cere Parlamentului un vot de încredere. Parlamentul poate respinge de două ori echipa guvernamentală propusă de noul premier. Pentru ca Guvernul să poată intra în pâine în acest an, toate aceste procedure trebuie să se încheie la 29 decembrie, data la care ar trebui să aibă loc votul în Parlament.

Coaliția formată din PSD și ALDE are toate motivele să grăbească lucrurile, din cauza unor măsuri fiscale anunțate de actualul Executiv care nu au fost pe placul social-democraților. Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) urmează să scadă de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017. Tot din prima zi a anului viitor se elimină supraacciza pe carburanţi şi taxa pe construcţiile speciale, aşa-zisa taxă pe stâlp. Președintele Liviu Dragnea i-a cerut lui Dacian Cioloș să amâne cu un an aplicarea acestor măsuri, mai ales că PSD are în programul de guvernare un plan de reducere a TVA, din ianuarie 2018, de la 20% la 18%. Dacian Cioloș a refuzat să dea curs cererii PSD, afirmând că nu se atinge de Codul Fiscal. Aceste reduceri de taxe fuseseră anunțate de Guvernul Ponta încă de anul trecut.

Liviu Dragnea i-a cerut lui Cioloș să amâne și punerea în aplicare a legii prin care PSD a solicitat eliminarea a 102 taxe nefiscale. Concret, Liviu Dragnea s-a dezis chiar de programul de guvernare al PSD, în care a promis alegătorilor că de la 1 ianuarie 2017 nu vor mai plăti peste 100 de taxe inutile, inclusis taxa radio-tv.

Noul Guvern, avizat de Parlament, ar trebui să depună jurământul la 30 decembrie, pentru ca PSD să mai poată anula aceste reduceri de taxe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net