În ce situaţii pot face gripă animalele de companie

Ultima actualizare:

    Nu se ştie cu certitudine dacă  periculosul coronavirus se poate  transmite de la om la animal.  Preventiv, feriţi-i şi pe căţei de  locurile aglomerate şi nu puneţi  mâna murdară pe blana lor
Nu se ştie cu certitudine dacă periculosul coronavirus se poate transmite de la om la animal. Preventiv, feriţi-i şi pe căţei de locurile aglomerate şi nu puneţi mâna murdară pe blana lor

În această perioadă grea, în care cu toţii căutăm să ne protejăm de coronavirus, haideţi să ne gândim şi la membrii necuvântători ai familiei noastre. Oare se pot şi ei îmbolnăvi, pot lua şi transmite mai departe virusul gripal sau coronavirusul? Medicul veterinar Daniel Lescai ne dezvăluie informaţii importante despre răceala la animalele de companie.

Până în acest moment, nu se ştie cum reacţionează COVID-19 la animale. „În proporţie de 90% din el, virusul are aceeaşi structură cu un virus întâlnit la lilieci, care le provoacă pneumonie. De aici ideea că ar trece de la animale la om. Iar din moment ce există posibilitatea să fi trecut de la animal la om, ce l-ar împiedica să treacă de la om la animal?!

De altfel, un articol publicat luna trecută în China recomanda limitarea interacţiunii cu animalele de fermă şi sălbatice. Autorităţile române spuneau că animalele de companie nu sunt în pericol. Eu cred că în acest moment nu ştim suficient de multe despre coronavirus pentru a fi siguri 100% de acest lucru”, e de părere medicul veterinar Daniel Lescai.

Medicul veterinar Daniel Lescai recomandă precauţie şi în cazul lor
Medicul veterinar Daniel Lescai recomandă precauţie şi în cazul lor

La sfârşitul lui februarie, CNN anunţa că un câine din Hong Kong a fost plasat în carantină după ce rezultatele testelor au identificat prezenţa coronavirusului în organismul său. Stăpânul câinelui făcuse boala, iar animalul său de companie nu avea simptome, dar era purtător. Astfel, medicul Daniel Lescai recomandă să protejăm, preventiv, şi animalele de companie. „Ne aducem aminte că virusul H1N1 a fost descoperit şi la animale, în câteva cazuri. Factorul principal al răspândirii virusului e contactul stâns. Coabitarea strânsă pe perioade lungi de timp favorizează trecerea unui agent microbian de la o specie la alta”.

Gripa clasică nu se transmite de la om la animal

Dacă despre coronavirus nu avem încă date certe, în ceea ce priveşte clasica gripă de sezon, aceasta nu se poate transmite de la om la animal. Totuşi, animalele au propriul virus gripal, care se poate  manifesta cu strănut, secreţii nazale, tuse, stare febrilă şi depresie, schimbarea tonalităţii lătratului sau lipsa mieunatului, a ciripitului. În cazul pneumoniilor, se pot observa expectoraţii sau chiar crize de sufocare. La câini există Parainfluenza (virus) şi Bordetella  (bacterie), la pisici , sunt mai multe virusuri care pot da simptomatologie virală: Calicivirus, Herpes, precum şi bacteriile Bordetella  şi Clamidia.

Răcelile la animale pot lua forma cistitelor, manifestate prin greutate la urinare, urinare cu sânge sau în episoade dese şi cantităţi mici. La pisici, nu confundaţi aceste episoade cu obstrucţiile urinare ce pot pune în pericol viaţa animalului. Tot termenul de răceală îl folosim şi în cazul afecţiunilor digestive acute, manifestate mai ales prin diaree. „Aceste «răceli» pot fi întâlnite la câini, pisici, păsări de colivie, porcuşori de guineea, hamsteri, dihori şi alte animale ţinute în casă”, aflăm de pe site-ul medicului, doctor-vet.ro.

Dacă tu nu le poţi da animalelor răceala ta, ele, în schimb, îţi pot transmite anumite bacterii care produc o infecţie suplimentară, atunci când eşti răcit, agravându-ţi boala. Clamidia se poate transmite şi de la păsările de colivie, dând nişte simptome asemănătoare gripei.

Ce tratament foloseşti pentru animale

Foarte mulţi stăpâni de animale fac greşeala ca, atunci când le văd „răcite”, să le trateze cu medicamente clasice, de uz uman. Însă o doză de paracetamol, aspirină, ibuprofen, algocalmin sau diverse antibiotice pot duce la îmbolnăviri grave şi chiar la deces. Organismul lor este diferit de al nostru, are alte nevoi şi este, în primul rând, mai mic. Totuşi, ce poate face stăpânul? „Să-l ferească pe animal de curenţi reci de aer, umiditate excesivă, temperatură scăzută. În cazul rinitelor sau afecţiunilor respiratorii, să-i ofere o hrană gustoasă, pe care o preferă, pentru că în această perioadă animalul poate avea simţul olfactiv afectat şi să nu recunoască alimentele «prin miros». Doar în caz de diaree putem folosi ceai de mentă, care îi va calma într-o oarecare măsură colicile. În cazul unei infecţii bacteriene vom folosi antibiotice, iar în cazul unei infecţii virale se vor aplica intraocular creme antivirale. Animalele nu au nevoie neapărat de lichide calde, doar de apă proaspătă la discreţie”, mai spune Daniel Lescai. Totuşi, cea mai bună soluţie pentru sănătatea lor este prevenţia, prin asigurarea unui mediu de viaţă curat, o hrană bună, controale periodice la medic, vaccinare şi deparazitare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net