Ce reguli trebuie să respecți dacă îngrijești acasă un bolnav de coronavirus

Ultima actualizare:

    Bolnavii tratați acasă trebuie să stea izolați de restul familiei și să poarte mască în permanență
Bolnavii tratați acasă trebuie să stea izolați de restul familiei și să poarte mască în permanență

Cazurile ușoare de coronavirus pot fi tratate acasă. Este recomandarea venită din partea specialiștilor, pentru a se evita aglomerarea spitalelor. Acolo, ar trebui tratate doar persoanele cu forme medii și grave. Dar iată ce reguli trebuie să respecți dacă îngrijești acasă un bolnav de coronavirus!

România se află de o săptămână în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus. Asta înseamnă, printre altele, că o parte dintre pacienții infectați cu coronavirus, cei asimptomatici și forme ușoare, poate fi tratată la domiciliu, în cazul în care capacitatea spitalelor va fi depășită.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat o serie de recomandări atât pentru cei infectați, cât și pentru persoanele care-i îngrijesc acasă.    

Recomadări pentru bolnavii de coronavirus tratați acasă

Bolnavii care au febră și tușesc, trebuie să se spele des pe mâini cu apă și săpun sau să-și curețe mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool. E nevoie să se odihnească, să bea multe lichide și să consumă alimente hrănitoare.

În plus, este foarte important ca aceștia să stea într-un spațiu izolat de restul familiei, să aerisească camera des și să folosească o toaletă separată. Atunci când tușesc este recomandat să-și acopere gura și nasul cu cotul îndoit sau cu un șervețel de hârtie, pe care să-l arunce imediat la gunoi.

În cazul celor care-i îngrijesc, specialiștii de la OMS au trasat reguli stricte. Și asta, pentru a evita infectarea.

  • Asigură-te că bolnavul se odihnește, bea suficiente lichide și consumă alimente nutritive;
  • Poartă mască medicală când ești în aceeași cameră cu bolnavul. Nu atinge masca sau fața cu mâinile murdare! Arunc-o imediat după folosire;
  • Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant după contact cu bolnavul și obiectele din jurul acestuia, înainte, în timpul și după prepararea alimentelor, înainte de a mânca, după folosirea toaletei.
  • Folosește vase, veselă, prosoape și lenjerie de pat dedicate exclusiv bolnavului. Spălă bine cu apă și detergent vasele, prosoapele și lenjeria de pat folosite de bolnav;
  • Curăță și dezinfectează zilnic suprafețele și obiectele atinse de bolnav (clanțe, întrerupătoare, noptiere etc.)
  • Păstreză distanța de un metru;
  • Sună imediat la 112 dacă starea bolnavului se agravează sau dacă are dificultăți de respirație.

Medici români au completat acest set de regli cu recomandarea ca mâncarea să-i fie lăsată în zona ușii, iar bolnavul să o ia după ce persoana care-l îngrijește pleacă.

Totodată, s-a transmis faptul că doar o singură persoană din familie trebuie să se ocupe de bolnav.

Dar specialiștii spun că va fi greu să se pună în practică recomandările OMS și pacientul să fie tratat la domiciliu, având în vedere că nu sunt mulți români care locuiesc în case mari, cu mai multe toalete și spații propice pentru izolarea de restul membrilor.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/romania-se-afla-scenariul-4-ce-masuri-noi-vor-intra-vigoare

https://www.click.ro/news/national/avertisment-varful-epidemiei-jurul-pastelui-autoritatile-au-pregatit-deja-trecerea-la

https://www.click.ro/news/national/testul-simplu-de-facut-acasa-pentru-vedea-daca-aveti-coronavirus

image
image
image
image
image
image
pensionar jpg
bebelus jpg
istoria otopeni jpg
lumnare aprinsa slujba de inviere biserica jpeg
echinoctiul 2019 primavara jpeg
ninsori si ger in martie getty jpg
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net