Ce prevede Ordinul cu privire la protocolul în cazul persoanelor decedate de COVID-19. Cum se face înmormântarea

spital1_1.jpg

Pacienţii în stare gravă au ocupat aproape toate paturile de la Terapie Intensivă
Foto: EPA - EFE

Ordinul care reglementează mai multe măsuri şi reguli ce sunt luate în cazul decesului pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 sau cei internaţi în stare gravă în spitale a fost publicat, sâmbătă, 10 aprilie, în Monitorul Oficial.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat vineri acest ordin, care schimbă protocolul specific privind decesele pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, dar și accesul clericilor și familiei în spitale.

Ordinul cu privire la protocolul în cazul persoanelor decedate de COVID, publicat în Monitorul Oficial

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază acesta, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

Bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care fac parte și cu acordul medicului curant. De asemenea, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 şi care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei sau a reprezentantului legal, cu acordul medicului curant.

În ordin se mai precizează că persoanele decedate, contaminate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, confirmată prin teste specifice de laborator, şi care au fost autopsiate, nu se îmbălsămează, ci doar se igienizează la suprafaţă cu produs biocid de tip TP2. Aceşti decedaţi se igienizează şi se îmbracă înainte de a fi introduşi în sac, informează news.ro.

Înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spaţiul se va aerisi şi se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare.
 

Loading...