Ce ne așteaptă în 2016: vești bune și proaste

portofel.jpg

portofel preturi cumparaturi
Vom avea mai mulți bani în portofel în 2016?
Citeste tot despre: 

Mai mulţi bani la şcoli şi spitale, în 2016. Dar, salariul minim pe economie va îngheța la 1.050 lei brut, adică 777 lei ”în mână”. În plus, nu se vor acorda tichete de masă, premii şi ore suplimentare. Click! vă spune ce ne aşteaptă din prima zi a noului an.

Guvernul îngheaţă salariul minim pe economie la 1.050 de lei până la 1 mai, a anunţat Anca Dragu, noul ministru al finanţelor. Vechiul executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016. După creşterea salariilor bugetarilor, decise în această toamnă, nu sunt prevăzute şi alte majorări de salarii în 2016.

Punctul de pensie va creşte cu 5% din 2016

Pensionarii vor primi anul viitor pensii mai mari decât s-ar fi aşteptat. Punctul de pensie va creşte cu un procent mai mare decât cel prevăzut inițial. Așadar, în anul 2016, valoarea punctului de pensie se majorează cu 5%. Asta înseamnă că punctul de pensie va fi de 871,7 lei, faţă de 830,2 lei, cât este în 2015.

Fără premii

Bugetarii nu vor primi nici în 2016 tichete de masă, tichete sau vouchere de vacanţă, premii şi ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizaţii la ieşirea la pensie sau trecere în rezervă.

Produse mai ieftine

Taxa pe valoare adăugată (TVA) la toate produsele va fi 20%, cu 4 procente mai mică decât acum, de la 1 ianuarie 2016. TVA la pâine, alimente şi băuturi nealcoolice va rămâne la 9%. TVA de 20% va influenţa preţul energei electrice şi al gazelor. Din prima zi a anului următor, facturile vor fi mai mici la energie electrică pentru populație. Scăderea este de 3,5%, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

Se ieftineşte apa în Capitală

Bucureștenii vor plăti, de la 1 ianuarie, ​4,77 lei pentru metrul cub de apă potabilă consumat, față de 5,15 lei cât este în prezent. Reducerea de 5,56% a fost aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Polițele RCA, mai scumpe

Asigurările auto tip RCA vor fi mai scumpe cu circa 15%, de la 1 ianuarie, dar acestă majorare nu este bătută în cuie după ce transportatorii au protestat în stradă. Aceștia au cerut și eliminarea suprataxei de 7 eurocenți la combustibil, dar bugetul fusese deja aprobat de Parlament cu această taxă inclusă.

Locuințe ieftine

Se menţin Programul “Prima casă”, dar nu se ştie încă dacă vor fi modificări din cauza legii „casă contra credit”, lege trimisă din nou la Parlament de președintele Klaus Iohannis.

Tombola bonurilor fiscale

Se va organiza în continuare Loteria bonurilor fiscale.

Alcoolul va fi mai ieftin

Noul Cod fiscal prevede o scădere de 30% a accizelor aplicate alcoolului etilic, folosit la toate băuturile tari. Așadar, de anul viitor, băuturile alcoolice se vor ieftini. Noua acciză pentru alcoolul etilic este de 3,307 lei pe hectolitru, iar  în Codul actual, aceasta este cu peste 1,400 de lei mai mare. Astfel este vorba despre o scădere de 15 - 200% la băuturile tari. De exemplu, o sticlă de vodcă care acum costă 30 de lei, ar trebui să scadă la 24 – 25 lei, potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronatelor din Industria Alcoolului, Romulus Dascălu.

Fumatul interzis

Românii nu vor mai putea aprinde țigara în locuri publice închise, au decis Parlamentul. Fumatul va fi interzis și în parcuri și locuri de joacă pentru copii.

loading...
Loading...

Citește și

 • marian dragulescu

  Campionii olimpici, în frunte cu gimnastul Marian Drăgulescu, vor să iasă în stradă şi să le ceară socoteală politicienilor. Nemulţumirea lor e că handbalistele au primit câte 60.000 de lei pentru bronzul de la Mondiale, în timp ce ceilalţi, deşi au avut performanţe asemănătoare, au fost neglijaţi.

 • marian dragulescu

  Campionii olimpici, în frunte cu gimnastul Marian Drăgulescu, vor să iasă în stradă şi să le ceară socoteală politicienilor. Nemulţumirea lor e că handbalistele au primit câte 60.000 de lei pentru bronzul de la Mondiale, în timp ce ceilalţi, deşi au avut performanţe asemănătoare, au fost neglijaţi.

 • salariu

  În cadrul discuțiilor care au avut loc luni seară (28 decembrie) între membrii Consiliului Național Tripartit, reprezentanții Guvernului au propus majorarea salariului minim pe economie de la 1 mai. Sindicatele nu vor să accepte această măsură.

 • salariu minim crestere guvern sindicate

  Guvernul și sindicatele au căzut de acord asupra creșterii salariului minim. Potrivit unui proiect de hotărâre înaintat, marți, de Executiv, de la 1 mai, salariul va crește la 1.250 de lei, a declarat pentru Mediafax președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.