Ce înseamnă „contribuția personală”, în spitalele private și cu ce se deosebește de coplată. Va intra în vigoare de la 1 iulie

spital-ati.jpg

spital, pacient, ATI
Pacienții vor ști de la început cât au de plătit
FOTO: Pixabay.com

De la 1 iulie, românii se vor putea trata în spitalele private achitând ceea ce se va chema ”contribuția personală”, adică diferența neacoperită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Unitățile medicale vor emite devize estimative, astfel că pacienții pot ști de la început cât va costa intervenția și poate alege, în urma consultării mai multor oferte, cea mai bună variantă.

 

Deși pare izbitor de asemănător cu ceea ce în prezent se cheamă coplată, specialiștii utilizează termenul de „contribuție personală”, spunând că este o chestiune diferită.  „Contribuția personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz, a explicat, vineri, la Digi 24, presedintele CNAS, Adrian Gheorghe .

 

Ce este  ”contribuția personală” și ce înseamnă devizul estimativ

 

Începând cu  1 iulie, spitalul privat îi va emite pacientului un deviz estimativ care va fi valabil cinci zile lucrătoare. Este o ”ofertă” pe care, ca în cazul oricărui serviciu, o poate compara cu altele și poate decide în cunoștință de cauză ce implică anumite sume. Însă, este posibil ca devizul estimativ de la început să nu fie același cu cel de la finalul intervenției medicale. Însă pacientul își va asuma acest lucru, semnând primul deviz.

 

”În acest moment, o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat. „Contribuția personală” de la 1 iulie nu schimbă această realitate și nu aduce o noutate, acest lucru deja se poate întâmpla. Ce se va întâmpla nou de la 1 iulie este că acest principiu de „banul/contribuția urmează pacientul” se menține și, în plus, atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un „deviz estimativ”, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului - detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru, a explicat Adrian Gheorghe pentru Digi 24 

 

Pe timpul internării trebuie să-și dea consimțământul scris, dacă situația o cere, dacă apar modificări etc. La final, se întocmește un decont care arată, din nou, cât s-a suportat din Fond și cât s-a perceput în plus pentru rezolvarea cazului.

 

 „Contribuție personală” și pentru analize, din 2022

 

Momentan, măsura contribuției se aplică numai pentru spitalizare, însă de anul viitor vom putea să o folosim și pentru analize . „Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulator de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022.

Coplata s-a aplicat în spitatele din România acum ceva timp, fără succces - era vorba despre o sumă simbolică de 10 lei pentru o internare. Distincția de făcut aici este că scopul coplății nu este să acopere diferența dintre tariful decontat și costul real. Scopul coplății este să dirijeze comportamentul celor care caută servicii medicale pentru a descuraja o utilizare abuzivă a acestora, a explicat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

 

Conform directorului CNAS, de fapt, contribuția personală este o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata este de asemenea un transfer financiar în sistem, dar nu are o legătură directă cu costul real.

 

Citește și: 

 

Te internezi? La sfârşit, achiţi nota de plată!

Vom avea tichet de sănătate în funcţie de salariu

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Plicurile cu bani pentru doctori, o practică veche în spitalele românești

    ”Schimbarea începe prin noi!” Asta spune Gabriel Lazany, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care vrea să elimine mita cu orice preț. Astfel că toți pacienții internați aici sunt puși să semneze o declaraţie prin care îşi iau angajamentul că nu dau șpagă în spital.

  • Numărul persoanelor care solicită Ambulanţa a crescut de la începutul lunii, după ce a fost introdusă coplata în spitale. Bolnavii speră că vor fi internaţi la urgenţe şi astfel vor scăpa de noua taxă.