Ce este Clostridium, bacteria care a infestat apa de la robinet din Câmpina

Ultima actualizare:

    Bacteria Clostridium a infestat apa potabilă din anumite zone ale orașului CâmpinaSursa foto: News Medical
Bacteria Clostridium a infestat apa potabilă din anumite zone ale orașului CâmpinaSursa foto: News Medical

Clostridium este o bacterie care a băgat în sperieți întreaga populație a orașului Câmpina, iar asta s-a întâmplat acum două zile, când populația a fost anunțată printr-un mesaj RO-ALERT să nu mai bea apă de la robinet. Motivul? Apa potabilă ar fi fost infestată cu o bacterie periculoasă, foarte rezistentă la tratament. Din fericire, situația nu a fost atât de dramatică pe cât părea la început, căci nu au existat persoane care să fi ajuns între timp la spital. Chiar și așa, un astfel de incident nu are voie să se întâmple.

Ce este Clostridium și când apare infecția

Clostridium difficile este un bacil gram-pozitiv, sporulat, anaerob, și reprezintă una din cauzele principale ale apariției diareei şi colitei intraspitalicești asociate cu administrarea de antibiotice. 

Clostridium difficilae este o bacterie asociată cu diareea produsă de administrarea antibioticelor. Uneori, când se administrează antibiotice cu spectru larg pentru a trata alte infecții, iar acest lucru se întâmplă pentru o perioadă mai îndelungată, echilibrul florei normale din tractul digestiv este perturbat. Flora bacteriană normală, care este sensibilă la antibiotic, este eliminată din tractul digestiv, în timp ce Clostridium difficilae, care sunt rezistente la antibiotice, rămân și încep să se înmulțească sau dobândesc tipuri noi de tulpini.

Diareea asociată cu Clostridium difficilae apare, de obicei, la persoanele care au luat antibiotice timp de câteva zile, dar poate apărea și după câteva săptămâni după terminarea tratamentului.

Cum se transmite bacteria

Infecţia cu Clostridium difficile este o afecţiune nosocomială care se răspândeşte, în principal, din cauza igienei precare. Modul principal de transmitere este pe cale fecal-orală, prin ingerarea bacteriilor sau a sporilor bacterieni de pe suprafeţele contaminate.


    Clostridium difficile este o bacterie foarte rezistentă la orice fel de tratament. Este, de multe ori, o bacterie intraspitalicească
Clostridium difficile este o bacterie foarte rezistentă la orice fel de tratament. Este, de multe ori, o bacterie intraspitalicească

Cine se poate infecta

Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a se infecta cu această bacterie sunt, în primul rând, cele care urmează un tratament prelungit cu antibiotice. Se știe că acestea modifică flora intestinală. De obice, est vorba despre pacienți internați în spital. Apoi, există și acele persoane care au fost infectați anterior, bacteria încă există în organism iar boal apoate recidiva. Evident, te poți îmbolnăvi și dacă intri î contact cu o persoană infectată, cu o persoană purtătoare sau cu obiecte și suprafețe contaminate). Alți factori de risc sunt: vârsta avansată, bolile cronice asociate, imunodepresia secundară bolilor sau tratamentelor, intervențiile chirurgicale digestive, medicația care reduce pH-ul acid gastric.

Alți factori de risc

De obicei, infecția interesează frecvent persoanele cu vârsta peste 60 de ani, la care evoluţia poate fi uneori severă. S-a stabilit că o persoană de peste 65 de ani are risc de 10 ori mai mare de infecție cu Clostridium difficile, comparativ cu adultul tânăr.

Alte categorii cu risc de infecție cu Clostridium difficile sunt:

Persoane cu imunitate scăzută, din diferite motive: tratamente imunosupresoare (corticoizi, citostatice, terapii biologice); persoane diagnosticate cu diverse forme de cancer (hematologice, organe solide); boli cronice debilitante (ciroza hepatică, diabetul zaharat dezechilibrat, insuficiența renală cronică).

Persoane cu leziuni intestinale: boli inflamatorii intestinale, boala Hirschprung (megacolonul congenital), ischemia intestinală.

Persoane cu aciditate gastrică scăzută cauzată de tratamentul prelungit  cu antisecretorii sau antiacide gastrice; persoane care suferă de gastrite cronice atrofice, persoane care au tub de aspiraţie gastrică pentru mai mult timp.

Infecția cu Clostridium. Manifestări clinice

  • diaree apoasă (3 - 15 scaune/zi);
  • crampe abdominale;
  • febră;
  • scădere ponderală;
  • semne de deshidratare;

CITEȘTE ȘI: Apa furnizată în Câmpina nu este potabilă. Anunțul primarului Alin Moldoveanu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net