Ce dacă TVA la alimente a scăzut? Preţurile au crescut!

4-5-actu-foto-baza-alimente.jpg

Românii au cumpărat alimente mai scumpe anul trecut
Citeste tot despre: 

E oficial! Reducerea TVA la alimente de la 24% la 20%, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2015, nu a îmbunătăţit traiul românilor.

Dimpotrivă! Un raport al Institutului Naţional de Statistică, publicat vineri (13 ianuarie), arată că preţurile la mâncare au crescut în 2016. Am scos mai mulţi bani din buzunar, în special, pentru zahăr, care s-a scumpit cu 10%, dar şi pentru ouă (creştere cu 6,9%), legume ( scumpire cu 2,4%), cartofi (preţul s-a majorat cu 1,6%), unt şi fructe proaspete (creştere cu 1,1%). Şi preţul la combustibili s-a majorat cu 1,1%.  Reducerea cotei generale ar fi trebuit să genereze un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar fi aplicat integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

Loading...
 
 

Citește și

  • Pentru românul de rând orice bănuţ contează. S-a bucurat când taxa pe valoare adăugată la alimente a scăzut, anul trecut, la 9%. De la 1 ianuarie, TVA a scăzut cu 4% şi la celelalte produse şi servicii. Click! a calculat bugetul unei persoane pe o lună şi a aflat ce economie vom face de acum încolo.

  • Vești bune pentru agenții economici. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală rambursează în februarie TVA în valoare de 1,54 miliarde lei, prima tranşă fiind plătită luni, în valoare de 517 milioane lei, iar a doua este programată pentru 29 februarie.

  • Miercuri (1 iunie) s-a împlinit un an cu TVA de 9% la alimente. Sunteţi curioşi dacă preţurile au rămas la fel ca-n iunie 2015? Nu chiar. Unele produse s-au ieftinit, la altele preţurile au rămas neschimbate, dar la cele mai multe s-au înregistrat creşteri.

  • Românii au luat cu asalt magazinele, luni, de la prima oră, să vadă cu ochii lor că s-a ieftinit mâncarea, odată cu reducerea TVA cu 15 procente. Dacă tot au cumpărat mai ieftin, au dat fuga şi la un grătărel.