În ce condiţii muncesc angajaţii de la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri: «Dacă-ţi iei doar o palmă, zici că ai avut o zi bună»

6-act-1-3col-grajduri.jpg

Angajaţii de la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri se tem în fiecare zi pentru viaţa lor

În urma tragediei de la Buzău, angajaţii de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, judeţul Iaşi, unitate similară cu cea de la Săpoca, spun că trăiesc cu teama că tragedia ar putea oricând să se repete şi la ei.

Ani de-a rândul, conducerea Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri a atras atenţia asupra lipsei personalului şi a numărului foarte mare de pacienţi, scrie adevarul.ro. În prezent, aproximativ 200 de angajaţi, care lucrează în trei schimburi, trebuie să se ocupe în spitalul din judeţul Iaşi de peste 400 de pacienţi. Astfel, într-o tură, aproximativ 70 de bolnavi sunt supravegheaţi şi trataţi de aproximativ 3-4 angajaţi, spun sindicalişti de la Sanitas Iaşi. 

„Spre deosebire de un penitenciar, ei nu au armament, nu sunt militarizaţi, au nişte tratamente pe care le dau, dar astfel de reacţii pot apărea oricând. Cei de acolo mi-au zis că, atunci când intră în tură şi termină doar cu o palmă peste cap, atunci a fost o zi bună. Cu astfel de episoade psihotice, cauzate de sevrajul etanolic, se întâlnesc frecvent. Angajaţii sunt loviţi periodic şi, chiar dacă se fac tratamente, pacienţii nu ies din sevraj în câteva secunde. Mulţi se gândesc că, având în vedere că sunt doar 3-4 pe tură, oricând poate degenera situaţia şi pot avea loc evenimente precum cel de la Săpoca“, a precizat preşedintele Sanitas Iaşi citat de adevarul.ro.

6-act-2-25col-protest_anul_trecut.jpg

Anul trecut, peste 50 de medici şi infirmiere au făcut grevă din cauza condiţiilor în care lucrează

Un incident violent a avut loc şi la Spitalul de Psihiatrie Grajduri, în urmă cu 30 de ani, când o asistentă medicală a fost înjunghiată de un pacient, care încă se află internat în unitatea medicală. Asistenta a murit şi a lăsat în urmă un copil, care a fost sprijinit de colegii femeii până a terminat facultatea. Cu doar câţiva ani în urmă, un pacient care îşi omorâse mama şi bunica a fugit din instituţie şi a fost găsit a doua zi. Conducerea spitalului vorbea atunci despre necesitatea paznicilor militarizaţi, dar şi a unor senzori pe garduri. Spitalul a rămas însă doar cu câteva camere de supraveghere şi un gard înalt pentru a împiedica bolnavii periculoşi să fugă. Deşi condiţiile de singuranţă sunt minime, pacienţii se plimbă liberi prin curtea interioară. 

Angajaţii de la Pădureni-Grajduri se roagă însă ca, măcar în urma ultimei tragedii, problemele pe care le-au semnalat în ultimii ani să-şi găsească rezolvarea fără ca alte persoane să-şi piardă viaţa.

Loading...