Canonizarea lui Arsenie Boca a început. Ce spune Biserica

Ultima actualizare:

    Arsenie Boca ar putea fi canonizat de Biserica Ortodoxăfoto: adevarul.ro
Arsenie Boca ar putea fi canonizat de Biserica Ortodoxăfoto: adevarul.ro

Mitropolia Ardealului şi Episcopiile Devei şi Hunedoarei au început demersurile pentru ca Arsenie Boca să fie canonizat. Procesul este însă unul anevoios şi s-ar putea să dureze mai mulţi ani. Decizia a fost luată după ce "Sfântul Ardealului" a devenit un adevărat fenomen, iar zeci de mii de oameni vin să se roage la mormântul lui.

Arsenie Boca este considerat de mulţi un sfânt al zilelor noastre. După ce minunile lui au început să strânească din ce în ce mai mult interes şi zeci de mii de oameni merg în pelerinaj la mormântul lui de la Prislop, Biserica Ortodoxă a început să strângă dovezi pentru a-l canoniza pe părinte. 

În Biserica Ortodoxă Română, un proces de canonizare începe din teritoriu şi de aceea Episcopia Devei şi Hunedoarei şi Mitropolia Ardealului sunt cele care adună dovezi care să certifice sfinţenia vieţii lui Arsenie Boca. Canonizarea unui sfânt cuprinde mai multe etape. O comisie specială îi analizează candidatului faptele, viaţa şi sfârşitul vieţii, credinţa, scrierile, faptele minunate şi multe alte. Toate aceastea sunt apoi prezentate mai marilor bisericii care iau decizia.

Un criteriu important îl reprezintă evlavia populaţiei, iar Arsenie Boca este adulat de sute de mii de credincioţi. "Putem vorbi de un fenomen al evlaviei populare, dar trebuie să facem distincţie între evlavia autentică şi superstiţia, bigotismul multora dintre cei care merg la mormânt", a explicat preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

"Prima etapă a canonizării este aceasta a constatării unei evlavii populare. Se crează un cult în jurul persoanei repective. Putem vorbi de un cult? Da. Manifestarea aceasta este atât de mare şi sporeşte şi să vedem până unde şi cât sporeşte", a spus Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Dupa ce dosarul va fi întocmit, Mitropolia Ardealului îl va înainta comisiei de canonizare a Sfântului Sinod, pentru ca mai marii Bisericii să decidă dacă părintele va ajunge în calendarul sfinţilor români.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net