Când vine peste România valul de atentate?

Ultima actualizare:

    Atentatele de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, au şocat o lume întreagă
Atentatele de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, au şocat o lume întreagă

Atentatele care au lovit Parisul şi au îngrozit întreaga Europă civilizată nu au cum să ocolească România. Este părerea unuia dintre cei mai informaţi oameni de stat de la noi care, după ce a ieşit din sistem, îşi permite să ne spună verde în faţă cât de vulnerabilă e ţara în care trăim. Click! vă spune care sunt obiectivele de interes naţional care ar putea fi o tentaţie pentru terorişti şi cum sunt ele apărate.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, este cel care le-a atras atenţia actualilor lideri politici să deschidă bine ochii în criza actuală de securitate, cu care se confruntă toate statele europene. Acesta a afirmat că ţara noastră „îndeplineşte toate condiţiile să fie ţintă”. E predominant creştină, face parte din UE şi NATO şi e pe punctul de a renunţa la politica de ţinere la distanţă a imigranţilor.

În timp ce starea de alertă în ţările UE a fost prelungită, iar în Belgia autorităţile sunt pe jar din cauza ameninţărilor teroriste, Serviciul Român de Informaţii (SRI) păstrează un nivel precaut al sistemului naţional de alertă. Cu toate acestea, românii au motive să se teamă că valul ucigaş al fundamentaliştilor va veni şi peste noi. Iată de ce temerile lor sunt îndreptăţite. 

Metroul din Bucureşti

Este obiectiv de interes naţional, aflat sub monitorizarea SRI, însă extrem de vulnerabil. Angajaţii de la metrou nu au nici o pârghie pentru a controla persoanele care folosesc acest mijloc de transport. Zeci de puncte din staţiile de metrou sunt accesibile publicului larg, în ciuda panourilor de acces restricţionat. La cum sunt poziţionate, camerele de luat vederi de pe peroane au multe „unghiuri moarte”, care fac imposibilă detectarea la timp a celor care vor să plaseze dispozitive periculoase.

Cu toate acestea, angajaţii dispeceratului central Metrorex au proceduri pentru eliminarea ameninţărilor teroriste, care, din fericire sau din păcate, nu au putut fi testate corespunzător. Exerciţii pentru testarea modului de intervenţie în aceste situaţii se fac o dată pe an, insuficient pentru îmbunătăţirea timpului şi a modului de intervenţie.

„În cazul depistării în spaţiile publice ale locaţiilor metroului a unor obiecte abandonate (posibile bombe) situaţia este transmisă Dispecerului Central care procedează după cum urmează: anunţă serviciul de urgenţă 112, Poliţia Metroului şi conducerea societăţii de situaţia creată; dispune personalului de mişcare (operatorului de circulaţie/mişcare), comercial sau personalului de conducere a trenurilor, după caz, să transmită anunţuri repetate că accesul în staţie nu mai este permis şi să invite publicul călător aflat în staţie să evacueze staţia; în funcţie de situaţia trenurilor, dispune întoarcerea/oprirea înainte de intrarea în staţie sau trecerea fără oprire a acestora prin staţie, până la staţia următoare”, se arată într-un răspuns furnizat de conducerea Metrorex. Află aici alte zece lucruri despre metroul din București.

Uzinele de apă

Pieţele pariziene, păzite 24 de ore din 24
Pieţele pariziene, păzite 24 de ore din 24

Bucureştiul este alimentat cu apă potabilă provenită de la trei uzine care funcţionează în afara oraşului (Crivina, Arcuda şi Roşu). Apa este captată din râul Argeş şi tratată pentru a putea fi consumată în condiţii de securitate. Uzinele de apă beneficiază de sisteme de detectare şi alarmare în caz de efracţie, de supraveghere video, dar nu sunt apărate cu arma în mână. În contextul în care autorităţile belgiene au fost alertate că militanţi ISIS ar intenţiona să saboteze uzinele şi rezervele de apă potabilă din această ţară, se ridică întrebarea cât de protejate sunt cele de la noi. „Deocamdată nu avem nici un motiv să ne temem. Avem tot ce ne trebuie pentru a fi în siguranţă, însă aceste măsuri de securitate nu pot fi comunicate. Oricum, noi suntem în stare de alertă de multă vreme, iar acest lucru nu are nimic de-a face cu evenimentele recente din capitala Franţei”, ne-a spus Epsică Chiru, directorul general adjunct al companiei Apa Nova.    

Palatul Parlamentului

Emblema Capitalei, Casa Poporului, nu e o ţintă grea pentru terorişti, mai ales că în clădirea Parlamentului se poate intra cu uşurinţă. Nu la şedinţele Senatului sau ale Camerei, ci în sălile de expoziţii sau cu prilejul tururilor ghidate pentru turişti. Atacatorii nici nu trebuie să-i ameninţe pe parlamentari, e suficient să zdruncine imaginea celei mai cunoscute clădiri din ţară şi să curme viaţa oricărui cetăţean european şi creştin care o vizitează. 

Centrala nucleară de la Cernavodă

simeon stalpnicul png

Punct sensibil pe harta României, centrala de la Cernavodă beneficiază de mai multe sisteme de securitate şi de planuri de intervenţie în funcţie de tipul ameninţării. Conducerea societăţii susţine că acest obiectiv de interes naţional şi european este protejat în caz de ameninţare teroristă, graţie echipamentelor noi achiziţionate în ultimii ani, care au costat 60 de milioane de euro. 

«Ăsta este sfârşitul lumii»

simeon stalpnicul png
  • Ionel Tocitu (52 de ani): „Teroriştii atacă, francezii se răzbună, iar ăia atacă iar. Trebuie găsită o soluţie să se facă pace. Noi, românii, încă avem discernământ şi cred că suntem în stare să ne ferim de astfel de probleme”
  • Dorina Dumitrescu (50 de ani): „Dacă e să fie sfârşitul lumii, ăsta este. Teroriştii au reuşit să bage spaima în toate popoarele. Ne e frică, se poate întâmpla oricând o nenorocire, că ăştia nu sunt sănătoşi la cap. Oricând pot lovi România, ce, le e ruşine?”
  • Gheorghe Balosin (60 de ani): „Eu nu aş crede că ar putea fi atentate în România. Din fericire, avem securitate bună. Problema este să nu punem paie pe foc. Eu unul nu văd prea bine problema imigranţilor. De acolo vin teroriştii. De acolo vin necazurile”
  • Ionuţ Zamfir (33 de ani): „Dacă e să se întâmple, se întâmplă oriunde. Problema e că ne-o căutăm cu lumânarea. Ne băgăm prin Afganistan, aducem imigranţi. De ce nu stă fiecare la el acasă? Să ne lase în pace, că şi noi avem greutăţile noastre”
  • Sultana Popescu (83 de ani): „Nu avem încredere în conducătorii acestei ţări şi atunci e normal să ne fie frică. Cine să ne păzească dacă fiecare trage pentru el? Ne e frică, nu pentru noi, că ni s-a dus viaţa, dar pentru copiii şi nepoţii noştri care şi aşa o duc destul de rău. Ce o vrea cel de sus, aia se întâmplă”.

Bruxellesul este paralizat de două zile! Parisul a fost ameninţat cu un atac chimic


    Pieţele pariziene, păzite 24 de ore din 24
Pieţele pariziene, păzite 24 de ore din 24

Bruxelles e un oraş-fantomă! Pe străzi circulă doar soldaţi înarmaţi până în dinţi, o linişte mormântală prevesteşte pericolul. Parizienii trăiesc un alt coşmar: zvonul că apa potabilă a fost infestată a produs panică.Europa trece prin cele mai grele clipe din ultimii 50 de ani! Moartea bântuie pe străzi şi autorităţile sunt complet depăşite de situaţie. Practic, în orice clipă se poate dezlănţui coşmarul! Ieri, începând cu ora 13:00, autorităţile locale au rugat populaţia să se baricadeze în case, după ce sâmbătă poliţiştii şi paramilitarii care patrulau pe străzi rugau pietonii să nu circule în grupuri mai mari de trei persoane. Primul ministru belgian Charles Michel roagă populaţia să nu se panicheze, ci doar să ia măsurile de siguranţă necesare. Serviciile secrete franceze şi belgiene avertizează cu privire la iminenţa unor alte atentate. În cartierul Molenbeek, din Bruxelles, poliţiştii legitimau pe toată lumea. Nu mai puţin de 15.000 de militari erau dizlocaţi ieri în Bruxelles. Nici un mijloc de transport în comun nu funcţiona, toate magazinele erau închise, terasele pustii, iar casele aveau obloanele trase.

6 cetăţeni britanici de origine pakistaneză, care conduceau trei ambulanţe, au fost arestaţi la 50 km de Bruxelles. Ei au fost „săltaţi” după ce au alimentat din aceeaşi benzinărie unde fusese văzut mai devreme fugarul Salar Abdeslam. 

La Paris s-a instituit panica după ce surse din cadrul serviciilor secrete au anunţat că jihadiştii au pregătit un cocktail toxic mortal pe care vor să îl deverseze în sistemul cu apă potabilă al capitalei franceze. Zeci de soldaţi patrulau în apropierea punctelor de distribuţie Eau de Paris. Fratele fugarului Salah Abdeslam, responsabil pentru moartea a 130 de persoane şi rănirea altor 350 în timpul atentatelor din 13 noiembrie, de la Paris, îl implora pe acesta să se predea. 

Autorităţile de la Paris au eliberat ieri 7 persoane din cele 8 arestate miercuri în timpul asediului din cartierul Saint-Denis, când a fost ucis creierul operaţiunii de la 13 noiembrie, Abdelhamid Abaaoud.

Un porumbel electrocutat în zona peronului din Gara de Nord din Paris a paralizat pentru câteva minute oraşul. „S-a auzit o răpăială urmată de o explozie scurtă. Deşi nu era nici ţipenie de om în Gara de Nord, toată lumea se aştepta la ce e mai rău”, a declarat corespondentul Reuters.

Două avioane, unul aparţinând Turkish Airline şi altul Singapore Airline, au fost deturnate din cauza unor ameninţări cu bombă, după ce gruparea de hackeri Anonymus a avertizat că deţine informaţii că „duminică va fi o baie de sânge în toată lumea”.

Coaliţia a bombardat 25 de locaţii diferite din Siria, vânând cu predilecţie cuiburile strategice ale organizaţiei Statul Islamic.

După ce Statul Islamic a anunţat decapitarea lui Fan Jinghui (50 de ani), China şi-a făcut publică intenţia de a se implica activ în campania de eradicare a terorismului. Declaraţia a fost făcută sâmbătă de preşedintele Xi Jinping.

Cehia trimite 200 de soldaţi în Siria pentru lupta la sol împotriva Statului Islamic. Anunţul a fost făcut duminică, 22 noiembrie, de ministrul Apărării Martin Stropnicky.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
On Cloudboom Strike jpg
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net