Calendar ortodox 2021, 16 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundeifoto: Doxologia.ro
Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundeifoto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Tihon, Episcopul Amatundei, este prăznuit la data de 16 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Tihon este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 16 iunie. Dezlegare la pește.

Sfântul Tihon s-a născut în cetatea Amatunda de pe insula Cipru și de la părinții săi a învățat de mic dragostea de Hristos și pentru Sfintele Scripturi și a ales să intre în rândul clerului și s-a rânduit să citească Evanghelia în biserică. Pentru că ducea o viață curată și plăcută lui Dumnezeu a fost hirotonisit diacon de sfântul Mnemon care atunci era episcop. Urmând calea cea dreaptă a urcat ierarhic până în scaunul episcopal sfințit fiind de marele epifanie arhiepiscopul Ciprului. Vremea aceea trăiau încă mulți păgâni în insula Cipru iar sarcina sfântului a fost să-i aducă pe calea cea dreaptă întorcându-i din înșelăciunea diavolescă. Pe mulți i-a adus la Hristos a dărâmat idoli din cetate și din împrejmui și a dărâmat Temple. Multe minuni a făcut în viața lui dar și mai multe s-au făcut după moartea sa și atât de multe au fost încât nu toate s-au putut afla, în special, pentru că din cauza războaielor, multe cărți s-au pierdut în care erau pomenit de faptele sale. Prinre minunile sfântului care ne-au rămas se amintește că încă de tânăr împărțea pâine săracilor din hambarele tatălui său dar acolo făina nu scădea ci din contră se înmulțea. Tot cam pe atunci, a adunat vrejuri de viță de vie pe care cultivaturii le tăiau și le aruncau, le-a plantat cu rugăciune și acesta au prins rădăcină și au înverzit, iar anul următor au făcut cei mai dulci și mai sănătoși struguri din insulă. Via aceea a existat și a adus rod multă vreme după trecere sfântului la Domnul, iar acum există obiceiul în insulă de a se aduce struguri la biserică de ziua sfântului.

Troparul Sfântului Ierarh Tihon, Epscopul Amatundei

Glasul 1

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Ierarh Tihon, Epscopul Amatundei

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Întru sihăstrie de Dumnezeu iubitorule, sfinte, petrecând, puterea Mântuitorului de sus ai luat, idolii înşelăciunii ai surpat şi pe popoare le-ai mântuit, demonii ai gonit, bolile ai vindecat. Pentru aceasta te cinstim pe tine ca pe un prieten al lui Dumnezeu, Sfinte Tihone Preafericite.

La 16 iunie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei;
  • Sfinţii cinci mucenici din Nicomidia;
  • Sfinţii patruzeci de mucenici romani.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net