Calendar ortodox 2021, 14 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin

calendar-ortodox-2021-14-aprilie-sfantul-ierarh-pahomie-gledin.png

Calendar ortodox 2021, 14 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin
foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin este prăznuit la data de 14 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 14 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 14 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin

Nu se ştie exact anul în care Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în localitatea Gledin, Bistriţa-Năsăud, dar se ştie că la botez a fost numit Petru şi a primit educaţie aleasă de la părinţii săi preotul Eftimie și preoteasa Ana. Se ştie că de mic copil a fost mistuit de dorul de Hristos şi a lăsat viaţa lumească şi a intrat la mănăstire. A ajuns preot și ales mare eclesiarh iar în anul 1702 a fost ales egumen al Mănăstirii Neamţ. În anul 1704 a fost în pelerinaj la Lavra Pecerska uned l-a întâlnit pe Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului, iar când s-a întors în Moldova nu i-a mai trebuit egumenie retrăgându-se în singurătate lângă mănăstire. A fost ales episcop al Romanului la la 18 decembrie 1706, iar 18 ianuarie 1707 făcut arhiereu. A păstorit până la 10 aprilie 1714 când s-a retras din scaun pentru ca trei ani mai târziu să plece la Kiev. A murit la Lavra Pecerska în 1724 şi a fost canonizat în noiembrie 2006 când Sfântul Sinod a hotărât 14 aprilie ca zi de sărbătorire. A dus o intensă activitate duhovnicească dar mai ales cărturărească având o bună influenţă asupra vieţii monahale dar şi culturale a Moldovei iar moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul Sfântul Ştefan din Lavra Pecerska.

La 14 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Martin Marturisitorul, papă al Romei;
  • Sfinţii mărturisitori episcopi: Serghie, Pir şi Teodor
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2021, 13 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Artemon

    Sfântul Mucenic Artemon este prăznuit la data de 13 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Artemon este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 13 aprilie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1