Calendar ortodox 2021, 12 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

calendar-ortodox-2021-12-aprilie-sfantul-sava-de-la-buzau-de-mihai_coman.jpg

Calendar ortodox 2021, 12 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău
icoană de Mihai Coman

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este prăznuit la data de 21 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 21 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2021, 12 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău. El şi părintele lui duhovnicesc, preotul Sansala converteau la creştinism pe daco-romanii care trăiau pe aceste meleaguri dar şi pe goţii şi barbarii închinători la idoli care treceau şi sălăşuiau prin zonă mai multă sau mai puţină vreme. În anul 372, în a treia zi de Paşte, sfântul mare mucenic Sava şi preotul Sansala au fost prinşi de Athanaric şi ostaşii lui care i-au legat şi i-au torturat în încercarea de a-i convinge să se închine la idoli. Pentru că i-a înfruntat cu bărbăţie pe asupritorii lor, Sfântul Sava a fost legat şi aruncat în râul Buzău să se înece. Moaştele au fost luate de creştini şi mutate în imperiul Roman la episcopul Ascholius al Tesalonicului. Sfântul Vasile cel Mare a cerut guvernatorului Sciţiei Mici (Dobrogea), Iunius Soranus, să-i trimită moaşte de sfinţi, iar preoţii proto-români au trimis în Cezareea Capadociei moaştele Sfântului Mucenic Sava de la Buzău însoţite de o scrisoare scrisă de Sfântul Bretanion de la Tomis sau poate de alt preot învăţat şi intitulată "Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Goţia (Dacia) catre Biserica lui Dumnezeu ce se găseşte în Capadocia şi către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Această scrioare face cunoscut tuturor creştinilor că în Dacia Carpatică martiri ai lui Hristos şi-au dat viaţa propovăduind Evanghelia. 

Troparul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

 Glasul al 3-lea

Purtătorule de chinuri Sfinte Mucenice Sava, cel ce în apă ai fost omorât de către goţii păgâni, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Urcând astăzi de pe pământ la cele cereşti, sfinţite nevoitorule, de la Hristos te-ai încununat şi îngerii cu bucurie te-au primit, iar noi, acum, cu laude te cinstim că mijloceşti de-a pururea, Sfinte Mucenice Sava, pentru ţara şi poporul tău.

La 12 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Vasile, episcopul cetăţii Pariei din Asia Mica;
 • Sfântul Neofit Zăvorâtul;
 • Cuvioasa Antuza;
 • Sfinţii Mucenici Dima şi Protion;
 • Cuvioşiilor Mucenici Mina, David şi Ioan; 
 • Cuviosului Părinte Acachie cel Nou; 
 • Cuviosul Isaac Sirul; 
 • Sfântul lerarh Zenon Marturisitorul, episcopul Veronei.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2021, 11 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica Episcopul Râmnicului

  Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, este prăznuit la data de 11 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 11 aprilie. Zi de post.

 • Calendar ortodox 2021, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.