Calendar ortodox 2020, 7 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei, este prăznuit la data de 6 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei, este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 5 aprilie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 7 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Militinei

Cuviosul Părinte Gheorghe l-a iubit pe Hristos de mic aşa că a îmbrăţişat viaţa călugărească şi a făcut numai fapte bune şi a avut numai gânduri smerite. L-a mărturisit pe Hristos în vremea urâtului împărat Leon Isaurul şi a îndurat prigoana şi tortura celor ce urau sfintele icoane. A fost ridicat în scaunul de arhiereu în cetatea Militinei în timpul drepţilor împăraţi Constantin şi Irina. Era milostiv hrănind pe cei înfometaţi şi prin înfrânările la care s-a supus Dumnezeu Hristos i-a dat darul tămăduirii, vindecând boli incurabile şi alungând duhuri necurate.  În vremea împăratului eretic Leon Armeanul a fost îndepărat din scaunul arhieresc după semne care s-au arătat şi în locul lui a fost pus episcop un eretic oarecare. A suferit prigoană şi exil în Herson pentru că a luptat pentru ca sfintele icoane să fie cinstite, iar biserica lui Dumnezeu să rămână împodobită. Sfântul Gheorghe a petrecut în sughiun tot restul vieţii sale, făcând minuni cu darul lui Hristos. Când a venit vremea morţii lui, pe cer s-a arătat o stea foarte luminoasă care s-a văzut şi din insula Lezviei descoperind sfârşitul lui fericit. După aceea s-a aflat şi în Mitilinia ce către credincioşii care-i urmaseră că a murit, pentru că mult îl iubeau pe cel ce îi păstorise cu drag şi fapte bune, iar după sfârşitul său, la sfintele lui moaşte multe minuni s-au petrecut, mulţi găsindu-şi tămăduire şi alinare.

Troparul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, Episcopul Mitilenei

Glasul al 2-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.
Dumnezeieşte într-armându-te cu curăţenia cea sufletească şi neîncetată rugăciune ţinând în mâini ca pe o suliţă, vitejeşte ai biruit cetele demonilor, Sfinte Părinte Gheorghe; cu osârdie roagă-te lui Hristos pentru noi toţi.

La 7 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Caliopie;
  • Sfânta Muceniţă Achilina şi două sute de sfinţi mucenici din Sinope;
  • Sfântului Mucenic Rufin, diaconul.
Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, iar vinerea din săptămâna luminată se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

  • Calendar ortodox 2020, 5 aprilie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Agatopod și Teodul

    Sfinţii Mucenici Agatopod și Teodul sunt prăznuiţi la data de 5 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Agatopod și Teodul sunt între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 5 aprilie. Zi de post.