Calendar ortodox 2020, 22 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este prăznuit la data de 22 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 decembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2020, 22 decembrie. Sfântul Petru Mitropolitul Kievului

Sfântul Petru ce a ajuns mitropolit al Kievului s-a născut în Bucovina în anul 1596 şi era cel de-al patrulea băiat al voievodului Moldovei, Simion Movilă.
A fost dat la şcoală la vremea cuvenită şi s-a dovedit a fi un învăţăcel bun încât prindea repede ce alţi se chinuiau să înţeleagă. A intrat călugăr la celebra mănăstire Pecerska şi va pune bazele Academiei din Kiev, cea mai veche şcoală de învăţământ superior din spaţiul ortodox. A înaintat cu răbdare în ierarhia bisericiească şi toată lumea îi recunoştea meritele şi la doar 31 de ani a fost ales mitropolit al al Kievului, Galiţiei ai a toată Rusia. A luptat cu multe erezii şi a corectat multe greşeli dogmatice în care cădeau ortodocşii vastului imperiu rusesc. Pentru că era o vreme în care tulburările protestante erau în plină ofensivă şi căştigau tot mai mult  teren în Europa, şi ca răspuns al tulburătoarei “Mărturisiri” lui Kiril Lukaris a întocmit o “Mărturisire de credinţă” ortodoxă, în limba latină, care a fost aprobată de Sinodul ortodox de la Iaşi din anul 1642 şi care a fost confirmată de toţi patriarhii ortodocşi. Datorită lui a fost scris şi a văzut lumina tiparului Patericul Sfinţilor din Pecerska (1634) şi Minunile Peşterilor Kievului (1638). A tradus el însuşi şi a publicat multe cărţi despre viaţa duhovnicească, despre asceză şi îndatoririle preoţimii dar şi a conducătorilor bisericii. A fost sfătuitor şi duhovnic al ţarilor ruşi. A trecut la domnul la 22 decembrie 1646 şi a fost canonizat de biserica Ucraineană la 6 decembrie 1996. În anul 2002 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat pomenirea Sfântului Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, în fiecare an, la 22 decembrie.

La 22 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Mare Muceniţă Anastasia Romana;
  • Sfântul Mucenic Hrisogon;
  • Sfânta Muceniţă Teodota şi fii ei;
  • Sfântul Mucenic Zoil.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, 21 decembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Iuliana din Nicomidia

    Sfânta Muceniţă Iuliana este prăznuită la data de 21 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Iuliana este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 21 decembrie. Zi de post.

  • Calendar ortodox 2021, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2021 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2021, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1