Calendar ortodox 2020, 16 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Eufimia

calendar-ortodox-2020-16-septembrie-sf-eufimia.png

Calendar ortodox 2020, 16 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Eufimia
Sfânta Mare Muceniță Eufimia
foto: doxologia.ro

Sfânta Mare Muceniță Eufimia este prăznuită la data de 16 septembrie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Eufimia este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 16 septembrie.

Calendar ortodox 2020, 16 septembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Eufimia

Sfânta Mare Muceniță Eufimia a trăit în Calcedon în vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Maximian Galeriu. Ea l-a mărturisit pe Hristos şi în acele vremuri acest lucru era considerat păcat de moarte. A fost arestată din ordinul lui Priscus proconsul şi a supus-o la fel de chinuri însă Domnul o ajuta de fiecare dată arătând neputinţa diavolului şi puterea harului în faţa oricăror torturi inventate de răutatea oamenilor. A fost trasă pe roată, a fost arsă în foc şi aruncată drept hrană fiarelor sălbatice înfometate înadins. În cele din urmă a fost muşcată de un urs şi şi-a dat sufletul în mâinile Domnului în anul 304. Astenie episcopul Amasiei ne dă mărturie despre chinurile la care a fost supusă muceniţa şi pe care el le-a văzut cu ochii lui. La mormântul ei s-a întâmplat minunea lepădării zapisului ereticilor eutihieni  de la sinodul Calcedonian care se prăznuieşte la 11 iulie. În vremurile de aur ale imperiului bizantin a avut patru biserici ridicate în cinstea ei în Constantinopol, iar moaştele sale au fost mutate în biserica Sfânta Sofia fiind de mare ajutor iconodulilor în lupta cu ereticii iconoclaşti. Când împăratul Constantin Copronim, a vrut să le arunce mare în anul 766, moaştele au fost salvate printr-o minune şi astăzi se păstrează întregi în Fanar, în biserica patriarhiei Ecumenice.

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Eufimia

 Glasul al 3-lea
Foarte mult ai vestit pe cei dreptmăritori şi ai ruşinat pe cei rău credincioşi, Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, Preafrumoasă fecioară a lui Hristos, întărind cele ce părinţii bine au dogmatizat la al patrulea Sinod Ecumenic. Muceniţă Preamărită, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfintei Mari Muceniţe Eufimia

 Glasul al 4-lea
Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.
Întru chinuirea ta bine te-ai nevoit şi după moarte pe noi ne sfinţeşte cu izvoarele minunilor, prealăudată. Pentru aceasta, cinstim cu credinţă sfântă adormirea ta, stând înaintea cinstitelor tale moaşte, ca să ne mântuim de neputinţe sufleteşti şi să luăm dar din minune.

La 16 septembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfânt Muceniţă Meletina;
  • Sfânta Muceniţă Sevastiana, ucenica Sfântului Apostol Pavel;
  • Sfinţii Isachie, Iosif din Georgia şi Ludmila;
  • Sfântul Cuvios Dorotei din Egipt;
  • Sfântul Procopie Cehul;
  • Sfântul Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.
Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1