Calendar ortodox 2020, 13 decembrie. Sfinţii zilei. Sfânta Lucia fecioara, Sfântul Ierarh Dosofei

Sfânta Lucia fecioara, Sfântul Ierarh Dosofei sunt prăznuiţi la data de 13 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Lucia fecioara, Sfântul Ierarh Dosofei sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 13 decembrie. Dezlegare la pește.

Calendar ortodox 2020, 13 decembrie. Sfânta Lucia, fecioara

Mama sfintei Lucia, Evtihia, suferea de scurgere de sânge întocmai ca aceea care s-a vindecat la atingerea hainei lui Hristos. Şi ea la rândul ei crecuse pe la toţi doctorii pe care-i întâlnise şi încercase toate leacurile care i se recomandaseră, dar nu se vindecase. Sfânta Lucia şi mama ei au mers în pelerinaj, în Catania la Sfânta Muceniţă Agatia pentru a-i cere ajutorul. Ostenită de călătorie şi aşteptare Lucia a adormit la mormântul Sfintei Agatia şi îndată a văzut-o pe sfântă zicându-i: “Sora mea, de ce îmi ceri mie ceea ce tu singură îi poţi da? Credinţa ta a făcut-o sănătoasă. Şi aşa cum pe mine mă cinsteşte cetatea Catania aşa şi pe tine te va slăvi şi te va cinsti cetatea Siracuzei pentru că ai pregătit sălăşuire bine primită la Hristos în a ta feciorie”. Sfânta Lucia s-a cutremurat şi s-a trezit îndată. Mama ei era vindecată şi i-a cerut să nu-i mai pomenească niciodată de logodnic pentru că ea va rămâne fecioară promisă lui Hristos.  Când s-au întors acasă au început a vinde tot ce aveau şi a împărţi săracilor. Logodnicul ei căruia îi era deja promisă a mers la doica Luciei şi a întrebat ce se întâmplă iar aceasta i-a supus că a aflat de o moşie care se vinde şi strânge bani să o cumpere. Logodnicul, auzind că-i vorba de negustorie a pus şi el vorbă bună la vânzarea lucrurilor. Când a aflat adevărul de supărare că a pierdut şi avere şi logodnică s-a dus şi a pârât-o la guvernatorul Pashasie că-i creştină.
Pashasie a adus-o la judecată şi a dorit să o pângărească ducând-o la o casă de desfrânare şi să cheme bărbaţi să o batjocorească. Dar nu au putut-o urni pe fecioară de pe loc nici măcar cu o pereche de boi. Atunci a făcut foc mare în jurul ei şi a turnat smoală şi pucioasă pe ea dar ea stătea şi se ruga de parcă nimic nu o atingea. Apoi călăii ei i-au stăpuns gâtul cu sabia şi ea rănită a dat de veste poporului că Diocleţian a căzut din scaunul de împărat iar Maximian a murit. Şi chiar pe sub privirea ei a fost dus guvernatorul Pashasie la Roma, unde a fost judecat şi decapitat, pentru jaful şi felul rău în care guverna. Apoi au venit preoţii la Sfânta Lucia au împărtăşit-o cu precuratele taine ale lui Hristos şi după ce toţi au zis Amin şi-a dat dat sufletul în mâinile lui Hristos. A fost pusă la loc de cinste şi deasupra s-a zidit biserică.

Troparul Sfintei Muceniţe Lucia fecioara din Siracuza

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Lucia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Lucia fecioara din Siracuza

Glasul al 2-lea
Pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii în cântări cinstindu-o să o mărim.
Nevoindu-te cu deadinsul şi păstrând fecioria nestricată, bucurându-te, te-ai adus Făcătorului tău. Că lepădându-te de mirele cel lumesc, prealăudată, te-ai logodit cu Hristos şi săvârşind călătoria prin credinţă şi prin luminată mucenicie, dai acum tămăduiri celor ce te cinstesc pe tine.

Calendar ortodox 2020, 13 decembrie. Sfântul Ierarh Dosofei

Sfântul Dosofei a fost mitropolitul Moldovei între anii 1671-1693 şi este unul din cei mai de seamă ierarhi pe care i-a avut Moldova. S-a născut în Suceava şi la botez a primit numele Dimitrie. Părinţii săi, Misira şi Leontie Barila erau români cu frică de Dumnezeu, care au ţinut ca fiul lor să facă şcoală. După ce colegiul “Trei Ierarhi din Iaşi”, instituţie înfiinţată de domnitorul Vasile Lupu, Dimitrie va merge la şcoală la Liov, în Polonia, la şcoala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. În anul 1649 se întoarce în ţară şi intră frate la mănăstire, la Probota, unde va fi tuns la monahism şi va primi numele de Dosofei. Este ales Episcop de Huşi, apoi de Roman şi în cele din urmă, în 1671 este ales Mitropolit al Moldovei. El a iubit şi slujit din tot sufletul şi din toată inima limba română, a tradus pentru prima oară Istoriile lui Herodot, a tipărit în româneşte "Psaltirea în versuri", o operă de 8.600 de versuri scrise pe 500 de pagini şi "Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu" care au văzut lumina tiparului în 1673 în Polonia. Este unul din cei mai de seamă cărturari ai secolului al 17-lea şi ctitor al limbii române. În 1686 este luat ostatic de către regele Sobieski al Poloniei, moare în exil şi este înmormântat la Biserica Naşterii Domnului din Zolkiew, astăzi în Ucraina.

Troparul Sfântului Ierarh Dosoftei

Glasul al 8-lea
Apărătorule al Ortodoxiei și învățătorule al sfințeniei, păstor blând ca un miel și mare dascăl al Sfintei Liturghii, Părinte Ierarhe Dosoftei, roagă pe Hristos-Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre! Condacul Sfântului Ierarh Dosoftei
Glasul al 3-lea
Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

La 13 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Gherman de Alaska;
 • Sfinţii Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest;
 • Cuviosul Arsenie cel din Latro;
 • Sfântul Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei;
 • Sfântul Arie, care cu pace s-a săvârşit.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2020, 12 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni

  Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este prăznuit la data de 12 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 12 decembrie. Dezlegare la peşte.

 • Calendar ortodox 2020, decembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1