Calendar ortodox 2019, 7 august. Sfinţii zilei. Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul, Sfânta Teodora de la Sihla

Ultima actualizare:

     Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul - Pârvu Mutuicoană de Gabriel Toma Chituc
Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul - Pârvu Mutuicoană de Gabriel Toma Chituc

Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul şi Sfânta Teodora de la Sihla sunt prăznuiţi la data de 7 august în calendarul ortodox. Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul şi Sfânta Teodora de la Sihla sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 7 august. Zi de post.

Pârvu Pârvescu, Pârvu Mutu sau Pârvu Zugravul, a fost unul din cei mai importanţi pictori ai perioadei Brâncoveneşti în arta Românească.  El s-a născut în familia preotului Ioan Pârvescu la 12 octombrie 1659, şi este singurul din cei 6 copii ai familiei care atinge vârsta maturităţii. El s-a luptat întreaga viaţă cu neputinţa de a vorbi clar, motiv pentru care a i se spunea Pârvu Mutu. La numai 6 ani rămâne orfan de mamă şi tatăl lui îl trimite ucenic la părintele Evghenie care se nevoia la Mănăstirea Negru Vodă. După o vreme merge în Bucovina pentru a desăvârşi meşteşugul picturii de biserici de la un pictor rus. În anul 1677 se întoarce la la Câmpulung unde se căsătoreşte cu jupâneasa Teodora. Curând devine unul din pictorii de casă ai familiilor domneşti Cantacuzino şi Brâncoveanu, la comanda căror pictează nenumărate biserici. Pentru că unele biserici au fost demolate de comunişti, altele dărâmate de cutremure multe din frescele pictate de Pârvu Mutu s-au pierdut. Cea mai bine păstrată dintre operele sale se află în biserica Trei Ierarhi din Filipeştii de Pădure, biserică pe care unii o cnonsideră un adevărat “Voroneţ” al Ţării Româneşti. A lăsat în urmă câţiva ucenici care vor excela în branşă: Radu, Marin, Andrei, Stan, Neagoe şi Nicolae. În anul 1718, soţia lui, jupâneasa Teodora, moare îşi îndreaptă paşii spre viaţa monahală. Călătoreşte în Ţara Sfântă împreună cu cei doi ai fii ai săi, după care se retrage la mănăstirea Mărgineni, unde va trece la Domnul în anul 1735. A fost canonozat la 6 august 2017 “cu numele Sfântul Pafnutie Zugravul, pentru viaţa sa aleasă, petrecută în tăcere isihastă şi rugăciune”.

Calendar ortodox 2019, 7 august. Sfinţii zilei. Sfânta Teodora de la Sihla

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost fiica lui Ştefan Joldea, comandant de artilerie în cetatea Neamţului, care mai avea o fiică, pe Marghioliţa. Teodora este căsătorită împotriva dorinţei ei cu Elefterie dar curând aleg amândoi să intre la călugărie. Teodora alege Schitul Varzaresti-Vrancea unde ajunge ucenica egumenei schimonoaia Paisia iar Elfefterie intră frate la Schitul Poiana Mărului. După 10 ani de nevoinţă în Munţii Buzăului, Sfânta Teodora ajuge în munţii neamţului unde Ieroschimonahul Pavel o duce pe fericita Teodora într-un bordei părăsit din părţile Sihlei. A stat în sihăstrie timp de mulţi ani şi a mâncat numai ce-i dăruia pădurea. După moartea ieroschimonahului Pavel nimeni nu a mai ştiut de a mulţi ani până s-a arătat la doi tineri din Sihăstria cărora le-a cerut să aducă un preot pentru că ea va trebui să plece curând la Hristos. L-au adus pe ieromonahul Antonie împreună cu diaconul Lavrentie şi după ce s-a spovedit şi s-a împărtăşit cuvioasa şi-a dat duhul. A fost prima româncă trecută în rândul  sfinţilor.

Sfânta Teodora de la Sihla
Sfânta Teodora de la Sihla

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!

La 7 august în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul, împreună cu doi ucenici ai săi;
  • Sfântului Cuvios Or din Tebaida (Egipt);
  • Cuviosilor zece mii de pustnici din Tebaida;
  • Sfinta Cuvioasă Potamia;
  • Sfântul Sfinţit Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului;
  • Sfântul Cuvios Asterie Singliticul;
  • Sfântul Sozont din Nicomidia;
  • Sfântul Iperehie;
  • Sfântul Cuvios Teodosie;
  • Sfântul Cuvios Dometie;
  • Sfântul Cuvios Nicanor.
image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net