Calendar ortodox 2019, 5 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimi

calendar-ortodox-2019-5-noiembrie-martiriul-sfintilor-galaction-si-epistimia.jpg

Calendar ortodox 2019, 5 noiembrie. Sfinții zilei: Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimi
Martiriul Sfinţilor Mucenici Galaction şi Epistimi
foto: doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimi sunt prăznuiţi la data de 5 noiembrie în Calendarul ortodox Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimi sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 5 noiembrie.

Calendar ortodox 2019, 5 noiembrie. Pomenirea Sfinţiilor Mucenici Galaction şi Epistimi

Clitofon şi Levchipia, părinţii lui Galaction, erau păgâni bogaţi, oameni de seamă ai oraşului fenician Emesa dar care nu puteau avea copii. Ei mergeau la templul Artemisei şi se rugau în van la zeii greci pentru a fi învredniciţi în a avea copii.

În vremea lor Siria era condusă de un guvernator nemilostiv cu creştinii care-i persecuta şi-i ucidea pe cei care îi considera nazarineni, sau galieeni. Sub guvernarea lui nu aveai decât două posibilităţi. Ori te închinai idolilor ori îl mărturiseai pe Hristos şi sufereai torturi iar apoi mureai pentru El. Un călugăr pe nume Onufrie, care se ascundea în haine zdrenţuite, cerşea din casă în casă, şi acolo unde afla deschidere propovăduia cuvântul lui Dumnezu şi întorcea suflete la dreapta credinţă. Aşa a ajuns şi la poarta lui Levchipia şi văzându-i necazul i-a spus că singura ei şansă este să se încreadă în Hristos. Ea s-a speriat, îi era frică, ştia ce păţesc creştinii. Onufrie a reuşit să-i arate adevărul, a învăţat-o tainele creştinismului,  a învăţat-o să se roage şi a botezat-o. Într-o noapte l-a văzut pe Hristos pe cruce, care-i grăia că ea va avea un copil ce-i va urma lui şi va suferi şi va muri pentru El, dar va sta de-a dreapta Lui în Împărăţia Cerurilor.  După asta ea a rămas grea şi i-a dezvăluit soţului minunea. Clitofon a vrut să meargă al templu să se închine zeilor dar Levchipia l-a oprit spunându-i că nu de la zeii aceia a primit ea dezlegarea de a avea copii, ci de la Hristos. El a cerut să fie şi el învăţat şi s-a botezat în ascuns. Când li s-a născut fiul l-au botezat Galaction şi l-au crezut cu multă dragoste şi credinţă şi l-au şcolit în filosofie şi astronomie. Când a venit vremea i-au găsit o fecioară frumoasă drept mireasă, pe Epistimi, dar el nu o voia pentru că nu era creştină şi nu voia să-l mâhnească pe Hristos. Ea când a aflat adevărul a cerut să fie botezată şi astfel s-au căsătorit, dar de dragul lui Dumnezeu au jurat amândoi să-şi păzească fecioria.

Au vieţuit împreună cât au vieţuit apoi s-au retreas amândoi la câte o mănăstire. Epistima a primit de veste de la Dumnezeu Galaction a fost prins şi că îndură chinurile păgânilor şi a cerut îngăduinţă de la stareţă să se ducă să sufere împreună cu el. Astfel ea s-a predat, l-a mărturisit pe Hristos şi a fost supusă la chinuri. Împreună au pătimit, în cele din urmă li s-au tăiat limbile şi apoi au fost decapitaţi. Un servitor al Episinei care se botezase împreună cu ea şi care se pustnicise în pustie a fost martor la tot ce li s-a întâmplat şi după moartea lor a strâns sfintele moaşte le-a îngropat cu cinste şi a povestit tot ce a văzut.

Troparul Sfinţilor Mucenici Galaction şi Epistimia

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Galaction şi Epistimia

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu adunările mucenicilor lui Hristos împreună v-aţi numărat. Cu tari nevoinţe luminat nevoindu-vă, Sfinte Galaction mult lăudate, cu cinstită soţia ta şi împreună pătimitoarea Sfânta Epistimia, nu înceta rugându-te unuia Dumnezeu pentru noi toţi.

La 5 noiembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţii Apostoli din cei şaptezeci: Ermeu, Lin, Gaie, Filolog şi Patrova;
 • Sfinţii Domnin, Timotei, Teofil, Teotim, Doroteu, Eupsihie, Carterie, Silvan si Pamfil;
 • Sfântul Apostol Hermes;
 • Cuviosul Grigorie Marturisitorul, arhiepiscopul Alexandriei;
 • Sfinţii Mucenici Castor si Agatanghel.
 • Sfântul Iona, mitropolit de Novgorod.

 

 

Loading...

Citește și

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2019, luna noiembrie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna noiembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna noiembrie are trei sărbători religioase importante: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.

 • Calendar ortodox 2019, 4 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

  Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este prăznuit la data de 4 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 4 noiembrie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1