Calendar ortodox 2019, 31 august. Sărbătoarea zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului

calendar-ortodox-2019-31-august-punerea-in-racla-a-braului-maicii-domnului.jpg

Calendar ortodox 2019, 31 august. Sfinţii zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului
Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului
foto: doxologia.ro

Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului este prăznuită la data de 31 august în calendarul ortodox. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului este praznicul zilei cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 31 august.

Calendar ortodox 2019, 31 august. Sărbătoarea zilei. Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului

Aşezarea în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului este un un eveniment legat de Adormirea Maicii Domnului când, aşa cum se ştie, Sfântul Apostol Toma este dus în chip minunat, ca şi ceilalţi apostoli aflaţi departe, călare pe norii cerului la Ierusalim, pentru a o mai vedea încă o dată pe cea plină de Har. Pentru că dorea să o mai vadă odată, au deschis mormântul şi nu au mai găsit sfântul ei trup. Maica Domnului i s-a arătat ca împărăteasă înconjurată de îngeri şi i-a dăruit Sfântului Toma brâul său ţesut de ea însăşi din păr de cămilă. Brâul s-a păstrat la ierusalim până în anul 395 când a fost dus la Constantinopol de către fiul împăratului Teodosie cel mare, Arcadie, pe care Preacurata l-a salvat de la moarte sigură în timpul unei furtuni pe mare. Brâul a fost aşezat cu multă evlavie într-o raclă aflată în biserica Maicii Domnului din cartierul Chalkoprateia, acolo unde se afla şi Sfânta Marahmă cu Chipul cel nefăcut de mâna omului. Racla nu a fost deschisă mai bine de 600 de ani, până în timpul împăratului Leon cel Înţelept care a cerut stăruitor patriarhului ca soţia lui bolnavă să se atingă de el. Cu procesiune şi rugăciuni Cinstitul brâu a fost dus la palatul imperial şi a fost aşezat pe pieptul împărătesei Zoe care  pe dată s-a vindecat şi drept recunoştinţă l-a împodobit cu fir de aur şi aşezat în raclă spre a fi păstrat a biserica din Vlaheme, ctitoria împăratului Leon Tracul. Păraznicul aceste sărbători a fost fixat în anii împăratului Manuil I Comnenul (1118-1180).

Tropar la Praznicul aşezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului

 Glasul al 8-lea

Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veşmântul şi Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetăţii tale ai dăruit prin naşterea ta cea fără sămânţă, Nestricată rămânând. Că întru tine şi firea se înnoieşte şi vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace cetăţii tale dăruieşte şi sufletelor noastre mare milă.

Condac la Praznicul aşezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului

 Glasul al 2-lea

Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni și ajutor neadormită, nădejdea cea neschimbată, mormântul și moartea nu o au ținut, căci ca pe Maica Vieții a mutat-o la viață Cel ce S-a sălășluit în pântecele ei cel pururea fecioresc.

Cinstit Brâul tău, care a cuprins pântecele tău cel de Dumnezeu primitor, de Dumnezeu Născătoare, este putere nebiruită cetăţii tale şi vistierie de bunătăţi neîmpuţinată. Căci numai tu Singură ai născut, fiind pururea Fecioară.

La 28 august în calendarul ortodox 2019 se mai pomeneşte

 • Înnoirea bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Neoria;
 • Sfântul Mucenic Fileort;
 • Sfântul Mucenic Diadoh;
 • Sfintele şapte Fecioare din Gaza;
 • Sfinţii Mucenici Mina, Faust, Andrei şi Iraclie;
 • Sfinţii patru Mucenici din Perga Pamfiliei;
 • Sfinţii trei sute şaizeci şi şase de Mucenici din Nicomidia;
 • Sfântul Aidan episcopul.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, Adormirea Maicii Domnului, 15 august

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.