Calendar ortodox 2019, 3 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Luchilian şi cei împreună cu el patru tineri: Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie

calendar-ortodox-2019-3-iunie-sfantul-mucenic-luchilian.png

Calendar ortodox 2019, 3 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Luchilian şi cei împreună cu el patru tineri: Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie
Sfântul Mucenic Luchilian
foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este prăznuit la data de 3 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 3 iunie.

Calendar ortodox 2019, 3 iunie. Sfântul Mucenic Luchilian şi cei împreună cu el patru tineri: Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie

Sfântul Luchilian a fost preot păgân în templele idoleşti în timpul împăratului Aurelian. Când Domnul Nostru Iisus Hristos l-a luminat a primit Sfântul Botez s-a lipit cu tot sufletul şi de dragostea lui Hristos. El era deja bătrân când s-a lepădat de idoli şi s-a întors la Dumnezeu. Pe atunci în Nicomidia guvernator era Silvian şi el a aflat de credinţa lui Luchilian şi l-a adus la judecată. Mult l-a muncit pe el ca să-l întoarcă la credinţa idolească, i-au sfărâmat oasele l-au bătut fără milă cu ciomagul l-au spânzurat cu capul în jos şi în cele din urmă l-au aruncat în temniţă. Acolo a cunoscut patru tineri, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie, pedepsiţi pentru aceeaşi vină ca şi el, erau creştini. Împreună au fost aruncaţi într-un cuptor mare, încins ca focul iadului dar ei au ieşit nevătămaţi întocmai ca evreii de demult aruncaţi în cuptorul Babilonului. Deşi au văzut cu ochii lor minunea chinuitorii au fost orbiţi de furie şi i-au tăiat cu sabia pe Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie iar pe sfântu Luchilian l-au ţintuit pe cruce pironindui tot trupul. Paula, mireasă a lui Hristos, a adunat cinstitele lor trupuri şi le-a îngropat cu bună cinste. Păgânii au prins de veste şi au adus-o la judecată a au bătut-o fără milă, au întemniţat-o şi au aruncat-o în foc, din care a ieşit nevătămată. Şi-a primit coroana muceniciei în acelaşi loc ca şi Luchinian, mulţumindu-i lui Dumnezeu.

Troparul Sfântului Mucenic Luchilian

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Luchilian

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Ceata cea cu numărul de cinci a sfinţilor mucenici cea strălucită, care luminează Biserica lui Hristos, adunându-ne astăzi, să cinstim sfânta prăznuirea pomenirii lor, bucurându-ne; căci ca nişte tari pătimitori şi slugi ale lui Hristos stându-i înainte, neîncetat se roagă pentru noi toţi.

 La 3 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Kevin din Glendalough;
 • Sfântul Cuvios Atanasie, facatorul de minuni;
 • Sfânta Cuvioase Ieria;
 • Sfânta Muceniţă Paula;
 • Sfântul Cuvios Papos;
 • Sfânta Clotilda.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

 • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie: