Calendar ortodox 2019, 28 august. Sfinţii zilei. Sfântul Moise Arapul

calendar-ortodox-2019-28-august-sf-moise-etiopianul.png

Calendar ortodox 2019, 28 august. Sfinţii zilei. Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianul
Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianul
foto: doxologia.ro

Sfântul Moise Arapul este prăznuit la data de 28 august în calendarul ortodox. Sfântul Moise Arapul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 28 august. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 28 august. Sfântul Moise Arapul

Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise etiopianul este unu din cei mai vestiţi sihaştrii ai pustiului Egiptean. El era de origine etiopiană şi avea un caracter atât de aprig, era atât de impulsiv încât săpânul său l-a alungat iar el s-a alăturat unei bande de tâlhari. Prin forţa lui fizică, asprimea şi hotârârea cu care îşi impunea deciziile a ajuns curând şeful tâlharilor. Nu se ştie de ce, dar Moise tâlharul şi-a venit în fire şi s-a căit pentru faptele sale, i-a părăsit pe tâlhari şi a intrat la mănăstire uned s-a dăruit cu totul ascultării duhovniceşti faţă de părintele său duhovnic. Făcea celele mai grele munci fizice îşi supunea trupul la nevoinţe  şi îşi petrecea timpul în rugăciune. Atât de tare s-a schimbat şi atât de mult a înaintat pe calea duhovnicească încât Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, l-a hirotonit preot. În timp ce stătea în biserică, îmbrăcat în alb, Teofil a zis în timp cel miruia: “Fratele Moise, omul negru, s-a făcut alb”, iar el, plin de smerenie a zâmbit şi a spus: “Dumnezeu ştie că pe dinăuntru sunt negru, dar îmi doresc să mă curăţ”. Sfântul Moise Etiopianul a întemeiat o mănăstire care a ajuns curând la 75 de vieţuitori şi a trăit peste 70 de ani. În anul 407 i-a avertizat pe fraţi că vin tâlharii să atace mănăstirea, să fugă să se ascundă. A rămas să o apere împreună cu şase fraţi. Unul din cei plecaţi s-a ascuns în apropiere şi a văzut şapte cununi strălcitoare s-au coborât peste cei şapte monahi când erau tăiaţi de tâlharii barbari.

Troparul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

 Glasul 1

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat de Dumnezeu Purtătorule, Părintele nostru Moise; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereştile daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pălmuind feţele etiopienilor celor înţelegători, ca un soare luminos ai strălucit, luminând sufletele noastre, ale celor ce te cinstim pe tine, Sfinte Părinte Moise Preafericite.

La 28 august în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Diomid şi Lavrentie;
  • Dreptul Iezechia, regele;
  • Sfânta Ana Prorociţa, fiica lui Fanuel;
  • Sfinţii treizeci şi trei de Mucenici din Iraclia.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, Adormirea Maicii Domnului, 15 august

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

  • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.