Calendar ortodox 2019, 16 octombrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Ultima actualizare:

    Sfântul Mucenic Longhin Sutașulfoto: doxologia.ro
Sfântul Mucenic Longhin Sutașulfoto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este prăznuit la data de 16 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 16 octombrie.

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a fost ostaşul roman care a împuns coasta lui Hristos cu suliţa atunci când se afla pe cruce şi a curs sânge şi apă. Se crede că a fost chiar comandantul soldaţilor care au ţinut mulţimea la distanţă pe drumul Mântuitorului spre Golgota, în impul Răstigniri şi al celor care au păzit sfântul Mormânt. De la Matei (27,54) aflăm că a fost martor al patimilor Domnului şi mai apoi l-a mărturisit pe Hristos ca fiu al lui Dumnezeu. Iudeii au încercat să-l mituiască să spună că trupul lui Hristos a fost furat de Apostoli şi a refuzat să mintă. A părăsit armata şi a mers în Capadocia dar viclenii iudei care susţineau minciuna l-au acuzat pe Longhin sutaşul că este dezertor iar acesta a dat ordin Guvernatorului Pilat să-l ucidă. Când au venit ostaşii să-l omoare le-a ieşit în întâmpinare, i-a găzduit şi i-a omenit ca pe oaspeţi de seamă iar când aceştia au mers la culcare el a rămas să se roage şi să se pregătească de moarte. Dimineaţă s-a îmbrăcat în haine de înmormântare şi-a chemat rudele şi le-a spus unde să-l înmormânteze. Apoi a mers la soldaţii pe care-i omenise şi le-a spus că el este cel pe care-l căutau. Ei au fost uimiţi şi s-au codit să-l omoare şi au făcut-o dar la cererea lui şi i-au dus lui Pilat capul centurionului care l-a rândul lor l-a dat preoţilor iudei. Aceştia bucuroşi că asasinatul s-a împlinit au aruncat capul pe o grămadă de gunoi în afara Ierusalimului unde i s-a descoperit în chip minunat unei femei oarbe. Sfântul Longhin i s-a arătat în vis spunându-i unde să găsească capul care o va ajuta să-şi recapete vederea. Cu ajutorul unor prieteni au găsit capul mucenicului în grămada de gunoi şi după ce l-a dus acasă şi l-a curăţit femeia s-a vindecat de boala ei.

Troparul Sfântului Mucenic Longhin Sutaşul

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Longhin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Longhin Sutaşul

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Veselindu-se, s-a bucurat Bi­serica astăzi, întru cinstită po­menirea răbdătorului de patimi, a Sfântului Mucenic Longhin, cântând: Tu eşti Puterea mea, Hristoase şi Întărirea.

 La 16 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Cei doi sfinţi mucenici care au murit împreuna cu Sfântul Longhin;
  • Sfinţii Mucenici Leontie, Dometie, Terentie şi Domnin;
  • Sfântul Cuvios Mal.
image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net