Calendar ortodox 2019, 16 mai. Sfinţii zilei. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Ultima actualizare:

    Sfinții Cuvioși Natan, Sila şi Paisie de la Sihăstria Putneifoto: doxologia.ro
Sfinții Cuvioși Natan, Sila şi Paisie de la Sihăstria Putneifoto: doxologia.ro

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei sunt prăznuiţi la data de 16 mai în calendarul ortodox. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 16 mai.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan şi-au petrecut viaţa pe acest pământ în linişte cu rugăciune şi nevoinţă la Sihăstria Putnei, în secolul al 18-lea.

Sfântul Sila s-a născut din părinţi ortodocşi, Ioan şi Ioana în anul 1697, în ţinutul Botoşani. A intrat ca frate la schitul Orăşeni, şi când avea numai 17 ani a venit la Sihăstria Putnei unde a fost primit şi călugărit de către stareţul Teodosie. Urmaşul lui Teodosie, Dosofei, l-a făcut mai întâi diacon şi mai apoi preot fiind tuns în schima mare foarte curând. S-a îngrijit vreme de 30 de ani de tote cele necesare în obştea mănăstirii. După trecerea la Domnul a lui Dososfei, sfântul Iacob Pruteanul, Mitropolitul Moldovei l-a pus stareţ al Putnei. Cuviosul Sila a ajuns povăţuitor de sufletem vestit duhovnic, preţuit de oamenii simplii dar şi de domni ai Moldovei sau înalţi dregăori. Coviosul Sila a abut viaţă grea după răpirea Bucovinei de către imperiul Habsburgic în anul 1774 şi îngrădirile impuse de aceştia. La 23 aprilie 1783, după aproape 70 de ani de nevoinţă la Sihăstria Putnei cuviosul Sila şi-a dat sufletul în mânile Domnului pe care l-a slujit şi l-a iubit toată viaţa.

Sfântul Paisie s-a născut în 1701 şi a intrat în viaţa monahală de tânăr. Ca răspuns la viaţa curată şi exemplară pe care o ducea a fost hirotonit diacon, după aceea preot și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie. După un scurt popas la Mănăstirea Râșca s-a retras la Sihăstria Putnei unde a dus o viaţă de adâncă smerenie . A sprijinit susţinut credinţa ortodocsă în vremea stăpânirii străine dovedind multă râvnă în anii de stăpânire austriacă. A trecut la Domnul, în pace, la data de 16 decembrie 1784.

Sfântul Natan s-a născut la 1717 la Paşcani şi a intrat de tânăr la mănăstirea Putna unde a fost mai întâi diacon şi apoi preot. S-a retras la Sihăstria Putnei unde a primit schima cea mare şi numele de Natan. El a fost un duhonic foarte iscusit și apreciat, i-a fost părinte duhovnicesc Sfântului Iacob Putneanul dar toţi cei care-l cunoşteau îl cinsteau ca pe un adevărat părinte şi păstrător al rânduielii ortodoxe. Şi-a închinat întreaga viaţă lui Dumnezeu, a trăit în neagoniseală şi curăţie şi şi-a purtat cu rugăciune şi răbdare necontenita povară a bolilor.

După trecerea la cele veşnice a celor trei Sihăstria Putnei s-a pustiit. După 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990 un monah de la Putna a văzut o lumină cerească deasupăra fostului schit. Când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici s-au găsit locurile de odihnă a celor trei cuvioşi Sila, Paisie şi Natan iar oasele lor erau galbene ca ceara şi răspândeau mireasmă bună. În anii ce au urmat, numeroase vindecări minunate a făcut Dumnezeu înaintea raclei cu sfintele lor moaşte. Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la resfinţirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire astăzi, 16 mai.

Troparul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 Glasul 1

Mărturisitori ai dreptei credinţe şi apărători ai neamului românesc v-aţi arătat, Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. Cu postul, cu privegherea şi cu rugăciunea ostenindu-vă, cereştile daruri aţi luat. Rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 Condac, glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Pe cuvioşii părinţi ai Bucovinei, Sfinţii Sila, Paisie şi Natan să-i lăudăm. Aceştia mult nevoitori fiind, înţelepţi îndrumători s-au arătat. Pentru aceasta cu evlavie cântăm: Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi, rugători înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

La 15 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
  • Sfântul Teodor cel Sfinţit
  • Sfinţii Mucenici Avda şi Avdiis, episcopii;
  • Sfinţii Mucenici Isaachie, Simeon şi Vahtisoiu;
  • Sfântul Mucenic Papilin;
  • Sfântului Mucenic Petru din Vlaherne;
  • Sfântul Nicolae, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfânta Eufimia;
  • Sfântul Mucenic Nicolae din Mezov.
image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net