Calendar ortodox 2019, 13 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

calendar-ortodox-2019-13-septembrie-sf-ioan-prislop.png

Calendar ortodox 2019, 13 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop
Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop
foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop este prăznuit la data de 13 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 13 septembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 13 septembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop s-a născut din părinţi români în localitatea Silvaşul de Sus a începutul secolului al 16-lea. A simţit chemarea lui Dumnezeu încă de tânăr şi a intrat în obştea mănăstirii Prislop. Pentru că simţa nevoia de a sta de vorbă cu Dumnezeu şi-a săpat în piatra muntelui o chilie mică, la jumătate de kilometru de mănăstire, care este cunoscută şi astăzi drept “casa sfântului”, şi acolo s-a nevoit mulţi ani în lupta cu ispitele diavolului, până când un vânător l-a împuşcat în timp ce săpa o fereastră peretele chiliei, după ce l-a confundat cu un animal sălbatic. Moaştele sale au rămas vreme îndelungată în chilie, unde veneau credincioşii din împrejurimi la închinat. Acum moaştele sale sunt pierdute, dar preotul Ioanichie Balan în "Patericul românesc", zice că, cel mai probabil, moaştele sfântului au fost duse la Tismana, la Bistriţa Olteana, la Curtea de Arges sau Cozia.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop

 Glasul 1

Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop

 Glasul al 4-lea

Jugul nevoinţelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peşteră nevoindu-te, cu răceala pietrei te-ai împrietenit şi podoaba pustniciei ai dobândit. Pentru aceasta cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, lauda Prislopului.

La 13 septembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfinţirea Bisericii Învierii lui Hristos de la Sfântul Mormânt (Ierusalim);
 • Sfinţii Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc;
 • Sfântul Sfinţit Mucenic Corneliu, sutasul;
 • Sfinţii Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian;
 • Sfântului Cuvios Petru din Agreia;
 • Sfânta Muceniţă Ketevan, regina Georgiei;
 • Sfântul Mucenic Ciprian al Cartaginei;
 • Sfântul Cuvios Ierotei cel Nou, Iviritul.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, Adormirea Maicii Domnului, 15 august

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Calendar ortodox 2019, septembrie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna septembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.