Calendar ortodox 2018, 15 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Elefterie şi maica sa Antia

calendar-ortodox-2018-15-decembrie-sfantul-mucenic-elefterie-si-maica-lui-antia-doxologia.jpg

Calendar ortodox 2018, 15 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia
Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia
doxologia.ro

Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia sunt prăznuiţi la data de 15 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 15 decembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2018, 15 decembrie. Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia

Sfântul Elefterie s-a născut într-o familie de nobili din Roma, şi curând după naşterea sa tatăl său s-a prăpădit. Mama sa l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel care a învăţat-o despre dreapta credinţă şi a botezat-o cu numele de Antia. E-a şi-a crescut fiulcu bună credinţă şi când i-a venit timpul l-a dat ucenic lui Anichit, episcopul Romei. Acesta, la 15 ani l-a făcut diacon, la 18 l-a hirotonisit preot iar la 20 de ani a fost ales episcopul Iliricului. Nimeni nu s-a mirat că a fost ales episcop la o vârstă atât de fragedă pentru că era înţelept şi un atât de bun cuvântător încât atrâgea la dreapta credinţă pe oricine dorea să vorbească cu el. Mulţi păgâni a adus el la dreapta credinţă şi mulţi s-au botezat numai ascultând dulceaţa vorbelor lui. Dar diavolul nu putea să-l sufere şi nu ştia ce planuri să mai coacă pentru a îl vătăma pe Elefterie. Împăratul a prins de veste de cele ce se întâmplau în cetate şi l-a trimis pe căpetenia Felix să-l prindă şi săl aducă la judecată. Felix a plecat cu oaste la Iliric şi a intrat în biserica în care Sfântul propovăduia dar când a auzit vorba dulce şi înţeleptă pe care sfântul o grăia a uitat de poruncă şi a rămas să asculte. După ce a ascultat cu mare atenţie cele ce le auzea despre Iisus Hristos a schimbat iuţimea cu blândeţe şi din lup prigonitor s-a schimbat în oaie şi în ucenic.

A lăsat deoparte ceea ce-I poruncise împăratul şi a urmat învăţătura lui Elefterie. Totuşi sfântul a vrut să meargă la Împărat aşa că a mers împreună cu Felix şi pe drum, când au ajuns la un râu, l-a botezat.

Sfântul Elefterie a sat cu vitejie înaintea împăratului, a trecut peste chiui şi tortură cu multă rugăciune şi slavă lui Dumnezeu. Căpetenia călăilor, Coremon, în timp ce-l chinuia asculta rugăciunile lui cu atenţie şi deodată s-a oprit, s-a dus l-a împărat şi i-a spus: De ce-l chinuieşti pe Elefterie care nu are nici o vină?

Împăratul s-a enervat tare şi a poruncit ca să fie aruncat în cuptorul pregătit pentru Elefterie, dar Coremon s-a rugat de sfântu-l zicându-I roagă-te pentru mine aşa cum te-ai rugat pentru căpetenia Felix. O oră întreagă a stat Coremon în cuptorul încins şi când l-au scos de acolo era nevătămat, mulţumind şi aducând slavă lui Hristos.

Pe elfterie au încercat să-l de-a la lei numai că ce-a mai înfricoşătoare leoaică, deşi era înfometată, s-a aşezat la picioarele lui şi i-a lins tălpile. Toţi vedeau minunile care se întâmplau în jurul Sfântului Elefterie şi ziceau: Mare este Dumnezeul creştinilor. Până la sfârşit când i-au tăiat capul sfântului. Mama lui Elefterie, Antia, a îmbrăţişat trupul mort al săruta mulţumind lui Dumnezeu pentru sângele fiului său vărsat întru Hristos, iar păgânii aflaţi acolo beţi de sânge au ucis-o şi pe ea cu sabia. Credincioşii din Iliric şi Avola au luat trupurile lor şi le-au îngropat cu cinste.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei Glasul 5

Pe Cuvântul Cel împreună...

Cu haină de preot fiind îm­podobit şi cu sângele curgând şiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înţe­lepte Elefterie, nimicitorul sa­tanei. Pentru aceasta nu în­ceta a te ruga pentru cei ce cu credinţă cinstesc fericitele tale nevoinţe.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei Glasul 2

Pe propovăduitorii cei tari...

Ca pe o podoabă a preoţilor şi îndemn al purtătorilor de bi­ruinţă, toţi te lăudăm, cuvioase şi te rugăm, Sfinţite Mucenice Elefterie: pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea ta eliberează-i din multele feluri de nevoi, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

La 15 decembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Coremon;
 • Cuviosul Pavel cel Nou;
 • Sfântul Ştefan Mărturisitorul
 • Sfânta Muceniţă Suzana.
 • Sfântul Mucenic Elefterie Cubiculariu;
 • Sfântul Mucenic Vah cel Nou.
Loading...
 
 

Citește și

 • Calendar ortodox 2018, 6 decembrie Sfântul Ierarh Nicolae

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2018 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2018, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.

 • calendar-ortodox-2019-ianuarie-Calendar ortodox 2019, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1