Bugetul pe 2021, buget de austeritate. Ce se întâmplă cu pensiile, alocațiile, sporurile și voucherele de vacanță

Ultima actualizare:

    Guvernul anunță pentru 2021 un buget de austeritate
Guvernul anunță pentru 2021 un buget de austeritate

Bugetul pe 2021 este un buget de austeritate și o lovitură grea pe care o vor încasa din plin românii, mai ales cei care lucrează la stat. Dar nu numai. Guvernul este decis să taie în carne vie. Sacrifică pensiile a milioane de români, alocațiile copiilor, sporurile și indemnizațiile bugetarilor, voucherele de vacanță și umblă și la decontarea transportului pentru studenți. Anul acesta va fi un an de sacrificiu, căci România trebuie să atingă ținta de deficit de 7,1%.

Ludovic Orban, liderul PNL și  președintele Camerei Deputaților, a anunțat că pensiile vor crește abia de la 1 ianuarie 2022. Orban a declarat că la baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în legea 263 și anume compensarea în proporție de 100% a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației, și de asemenea, creșterea puterii de cumpărare prin creșterea punctului de pensie cu 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie. „S-au discutat liniile mari ale construcției bugetare și am discutat și anumite măsuri pentru restrângerea cheltuielilor. Trebuie să fim foarte corecți. Atât Comisia Europeană, cât și agențiile de rating urmăresc nu numai atingerea deficitului pe care l-am negociat, ci și evoluția deficitului structural, adică evoluția cheltuielilor pe termen lung. 

Și premierul Cîțu își menține poziția că nu există bani în buget pentru o nouă majorare a pensiilor. Acesta a precizat că se aplică deja majorarea de 14%, ceea ce înseamnă un plus față de anul trecut de 8-9 miliarde de lei. Nici alocațiile nu vor mai crește în 2021. Următoarea majorare a alocațiilor cu 20% va fi din 1 ianuarie 2022.

Bugetul pe 2021 și voucherele de vacanță

Pe lista măsurilor preconizate a aduce economie la buget se numără eliminarea voucherelor de vacanță acordate în 2021. Economiile făcute în urma adoptării unei astfel de măsuri ar putea să fie în valoare de peste un miliard de lei.

Surse din Guvern au precizat pentru Europa Liberă că au rămas necheltuite voucherele de vacanță din 2019 și 2020. În cazul în care un bugetar a cheltuit voucherele din anii trecuți, s-ar putea să nu primească altele noi în 2021.

Se taie sporurile și indemnizațiile bugetarilor

O altă măsură se referă la plafonarea sporurilor din domeniul bugetar. Ludovic Orban a precizat că „am discutat să se facă o analiză amplă a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie deocamdată. Există o decizie legată de sporul de 30% care a fost acordat prefecturilor, și care nu se va mai plăti odată cu adoptarea Legii bugetului”. De asemenea, s-a discutat despre limitarea numărului de călătorii gratuite pe care studenții le au pentru calea ferată.

Se analizează și eliminarea indemnizației de hrană pentru bugetari sau diminuarea acesteia. Prefecturile urmează să nu mai beneficieze anul acesta de sporuri pentru COVID-19.

Bugetul pe 2021 urmează să fie adoptat în Guvern săptămâna viitoare. Până atunci, în Coaliție se discută o serie de măsuri care vor fi adoptate prin Ordonanță de Urgență sau proiecte legislative. Doar din aceste măsuri se așteaptă o economie de 1.8 – 2 miliarde de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net