În biserica asta bat 23 de clopote

6-actu-1.jpg

Cele 23 de clopote sunt montate în turla construită la intrarea în biserică

Mii de oameni stând la o coadă care străbate trei străzi din Capitală. O curte unde bărbaţi, femei şi copii stau îndesaţi ca sardelele. Este sărbătoarea Sf Mina, iar la lăcaşul de cult cu cele mai multe clopote din România (23 de piese) este pelerinaj la moaştele sfântului.

Strada C.F Robescu nr 18, în zona Pieţei Unirii. Ca în fiecare an, pelerinii s-au aşezat la coadă pentru a se închina la moaştele Sf Mina, scoase sâmbătă şi duminică în curtea bisericii cu acelaşi nume. Ieri, erau atât de mulţi încât practic luaseră în stăpânire trotuarele de jur împrejurul lăcaşului de cult. Această biserică este celebră în toată România din mai multe motive. În primul rând pentru că deţine moaştele Sf Mina, considerate făcătoare de minuni pentru cei care au suferit o pagubă de orice fel sau nu reuşesc să se căsătorească. Apoi pentru cele 23 de clopote instalate în turla de la intrare. Acestea au fost achiziţionate între anii 2004 şi 2006 şi sunt produse la cea mai mare fabrică de profil din Europa, Grassmayr din Austria. Cel mai uşor clopot are 15 kg, iar cel mai greu 635 de kg. Piesele pot reda exact sunete dintr-o gamă majoră sau minoră şi sunt acţionate prin clapele unui pian unde se pot interpreta şi memora melodii religioase.

6-actu-2.jpg

Clopotele de la Biserica Sf Mina sunt acționate electronic și au fost construite în Austria
Foto: clopote.ro

6-actu-3.jpg

Foto: clopote.ro

Turnul care le adăposteşte are şi două ceasuri aurite, cu diametrele de 80 cm produse în Elveţia. În fiecare zi, la ora 12.00, din ceasurile montate pe turn, bucureştenii care se află în zonă pot să asculte melodia „Cine este Dumnezeu Mare ca Dumnezeul nostru“, iar la ora 18.00, poate fi auzit imnul Europei „Slavă ţie stea curată“. Sfântul Mina este sărbătorit în fiecare an pe 11 octombrie potrivit calendarului ortodox. 

6-actu-4.jpg

Mii de pelerini s-au închinat la moaștele Sf Mina, ocrotitorul păgubiților

”Am venit să ne rugăm pentru sufletul celor din familie şi pentru ca să nu avem niciodată o pagubă. Venim în fiecare an şi sfântul ne-a ajutat şi ne ocroteşte”, ne-a spus Ioana Marin, care aştepta de cinci ore să ajungă la moaştele Sf. Mina. Lângă ea, Tanti Dumitra povesteşte că nu a lipsit niciodată în ultimii 10 ani de la pelerinajul de la moaştele Sf Mina. ”Sănătate, fericire şi lipsa datoriilor, pe toate mi le-a adus Sf Mina”, povesteşte bătrâna.  

Lăcaşul de cult datează din anii 1724-1725, iar moaştele Sf Mina au fost aduse în 1874 împreună cu icoana sa făcătoare de minuni. Au fost cumpărate cu 2000 de galbeni din Egipt. Racla în care se află acum datează din 1941.  

Loading...