Bibliotecarul Avram Iancu bifează o nouă performanță: a străbătut înot 23 de kilometri

Ultima actualizare:

    Avram Iancu, înotător de cursă lungă
Avram Iancu, înotător de cursă lungă

A mai bifat un antrenament istovitor! Avram Iancu (45 de ani), bibliotecarul din Petroşani, devenit faimos după ce a înotat pe întregul parcurs al Dunării, se pregăteşte să doboare un record mondial, în iulie, pe lacul Balaton din Ungaria. Înotătorul a străbătut duminică lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Neamţ), pe o distanţă de 23 de kilometri.

Celebrul sportiv de anduranţă, Avram Iancu, şi-a trecut în cont o nouă reuşită. Bibliotecarul din Petroşani a înotat duminică în apele lacului Izvorul Muntelui, plecând de la coada acumulării (viaductul de la Poiana Teiului) şi ajungând în Portul Bicaz. Acest antrenament a presupus străbaterea a nu mai puţin de 23 de kilometri, iar acţiunea s-a  derulat în cadrul unui proiect de înot în spaţii deschise, intitulat „Apa înseamnă viaţă“. 

Parcurgerea lacului de acumulare de la Bicaz, căruia i se mai spune şi “Marea dintre munţi”, întrucât e situat la poalele Masivului Ceahlău, a însemnat şi un antrenament pentru stabilirea unui record mondial. Avram Iancu va încerca, în luna iulie, să înoate trei zile şi trei nopţi, în total 72 de ore, fără întrerupere, dorind să doboare performanţa atinsă de american - 67 de ore şi 16 minute. Tentativa hunedoreanului de 45 de ani va avea loc pe lacul Balaton, în Ungaria, iar distanţa pe care o va parcurge ar fi de circa 150 de kilometri. 


    În apele lacului Izvorul Muntelui
În apele lacului Izvorul Muntelui

„Mi-am propus să stabilesc un nou record mondial la înotul de anduranţă: 72 de ore. În vederea acestei încercări a fost şi este nevoie de pregătire intensă. Am avut sprijinul unor voluntari, inclusiv din Bicaz, care m-au aşteptat la final într- un număr foarte mare, exprimându-şi bucuria întâlnirii“, dezvăluie Avram Iancu. Sportivul mărturiseşte experienţa de pe Bicaz a fost extremă, deoarece a înotat în apă rece, de doar 15 grade. El a parcurs cei 23 de kilometri în 11 ore şi 15 minute. Tot pentru tentativa de record mondial, hunedoreanul a înotat 12 ore, încontinuu, pe canalul Bega din Timişoara. Atunci a intrat în apă la ora 9.00 şi a ieşit la ora 21.00. 

Duminică, sportivul s-a întâlnit şi cu colegi bibliotecari şi a donat exemplare ale cărţii semnate de el, „Schimbarea eşti tu“. A primit, în schimb, lucrări ce au în prim-plan cultura sau istoria oraşului de sub marele baraj.


    Întâmpinat cu simpatie de susţinători
Întâmpinat cu simpatie de susţinători

A străbătut Dunărea de la izvoare la vărsare: 2.860 de kilometri

Bibliotecarul din Petroşani este deţinătorul recordului naţional la înot de anduranţă. El a izbutit, anul trecut, să înoate în apele Dunării timp de 36 de ore şi 29 de minute. În august 2016, Iancu a traversat înot Canalul Mânecii. Un an mai târziu, hunedoreanul a reuşit o performanţă de răsunet: a înotat întregul curs al Dunării, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, timp de 89 de zile, de la Donaueschingen (Germania) până la Sulina. În 2018, Avram Iancu şi-a fixat o nouă provocare şi a triumfat. El a traversat Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile, de-a lungul ţărmului, înotând nu mai puţin de 680 de kilometri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net