Bătută frecvent de soț, nu are curajul să îl părăsească. Cazurile de violenţă în familie, mai frecvente de sărbători

Ultima actualizare:

    Victimele violenţei domestice ajung la spitalfoto: arhivă Adevărul
Victimele violenţei domestice ajung la spitalfoto: arhivă Adevărul

Aproape că nu există zi în care cel puțin o victimă a violenței în familie să nu ajungă în stare gravă la urgențe. Medicii fac tot posibilul să îi salveze viața și să-i îngrijească rănile. Însă după spitalizare victima se întoarce în sânul familie, mai bine zis în pumnul agresorului. Statisticile arată că, de sărbători, cazurile de violenţă în familie sunt mai frecvente. Ziarul Click vă prezintă povestea unei tinere din județul Olt care este bătută constat de către soț, însă nu are curajul să plece din casa agresorului.

Zilele trec aproape la fel pentru tânăra de 26 de ani. În fiecare zi are grijă de cei trei copii ai săi, două fete și un băiat, de animalele din curte și de soțul ei. Nu duc lipsă de nimic, au de toate în curtea spațioasă și bine îngrijită. Parte o familie exemplu. Dar doar până la un punct. Până când bărbatul consumă alcool. Nu se știe cât și nici cu cine. Atunci totul devine absurd. Bărbatul își aduce aminte de orice lucru neînsemnat pe care l-a făcut sau nu femeia și începe mai întâi s-o înjure, apoi să o bată. Oricine îi sare în ajutor este amenințat . Nu o dată a fost chemată poliția, însă oamenii legii spuneau că nu aveau ce să facă pentru că în acele momente agresorul se oprea. Aporpiații familiei spun că bărbatul nu atacă și copiii. Doar cu soția este extrem de violent și îi reproșează că a fost săracă înainte de căsătorie. De altfel, tânăra nu a dus o viață prea dulce nici la părinții ei acasă. Lua bătaie frecvent de la mama ei. Acesta fiind, potrivit spuselor ei, unul dintre motivele pentru care a plecat cu bărbatul iubit înainte de majorat. Deși este bătută frecvent, femeia nu vrea să plece din gospodărie pentru că, spune ea, nu are unde să se ducă și nu vrea ca micuții ei să fie stigmatizați.

Femeie din Bacău ucisă cu vătraiul

Acesta este doar unul dintre miile de cazuri de violență în familie.  În urmă cu trei zile, în Bacău, o femeie a murit după ce a fost bătută cu bestialitate de către soțul ei. Bărbatul în vârstă de 49 de ani şi-a lovit fără milă soţia un cleşte de jar, apoi a luat-o la pumni. Femeia a ajuns în stare gravă la urgențe dar a murit în mâinile medicilor a doua zi. Și acest bărbat este cunoscut ca fiind scandalagiu. Agresorul a fost reţinut şi, ulterior, arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru omor şi violenţă în familie.

Cel puțin o victimă ajunge la urgențe în fiecare noapte

De obicei scandalurile urmate de violențe au loc seara. Atunci, după un pahar sau mai multe de alcool, ajung neînțelegerile.

”Nu există sfârșit de săptămână sau nu există noapte în care cel puțin o persoană, victimă a acestui tip de violență să nu ajungă la urgențe. Din acest punct de vedere chiar dacă la prima vedere violența domestică pare ca aparținând zonelor defavorizate, nu este numai apanajul acestor zone. Iar victimele nu sunt numai femei, ci și bărbați. Dar ce este îngrijorător faptul că multe dintre aceste agresiuni au loc față de copii. De obicei este vorba despre persoane dependente social. Tu întrebi, ca doctor, ”doamnă, ce veți face de acum înainte?”. Dar din păcate nu prea au unde să se ducă.  Ele vin direct în pumnul care le-a lovit prima dată. Din păcate suntem departe de a asigura asistență psihologică și integrare socială în astfel de situații”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe-Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență ,,Nicolae Oblu” Iași.

Obiecte de atac, castroane și vătraie

În cazul violenței domestice, obiectele din gospodărie devin arme de temut. Nu este nevoie de un pistol automat sau o sabie pentru a lua viața cuiva. Un simplu castron cu ciorbă poate deveni o armă de temut.Biciul, cel folosit la mânatul animalelor,  este transformat în armă în cazul violenței în familie. Iar rănile sunt incredibil de grave.

Dar victimele mai sunt atacate și cu substanțe corozive, cum este acidul de baterie sau soda caustică.

Agresiunile sunt mai numeroase de sărbători

Statisticile arată că victimele sunt cu prepondereță femeile cu vârste cuprinse între 18 și 83 de ani . ”Agresiunile au loc de obicei în momentul în care familiile se reunesc și au timp să discute și să-și amintească, adică la sfârșit de săptămână și de sărbătorile legale. Oamenii stau împreună, beau și se ajunge astfel la gesturi de acest fel”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Brățara electronică, metodă de supraveghere

Autoritățile spun că au găsit o nouă metodă de protecție pentru aceste victime. Și anume, brățările electronice. Însă astfel de sisteme nu există însă în țara noastră. Ar putea fi aduse până la finalul acestui an şi ar putea fi monitorizate chiar de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, prin platforma 112, asfel încât alarma să se dea imediat în caz de pericol. La Ministerul Justiției există un proiect de lege inspirat de legislația americană, prin care brățările electronice ar putea fi aduse în România, iar agresorii ar putea fi monitorizați mai ușor.

Măsura vine în contextul în care numărul infracţiunilor din categoria violenţelor domestice creşte continuu de cinci ani.

Rapoartele arată că, la fiecare 30 de secunde, o româncă este agresată de partener.

Însă puține sunt cele care reușesc să scape de teroare pentru că nu își denunță atacatorii de teamă. În acest moment, 4 din 10 agresori care au interdicția de a se apropia de victimă își încalcă această obligație.

Până atunci, autoritățile fac față cum pot valului de violențe în familie.

Patrulă de urgență la Slatina

Pentru a intervene mai eficinet în cazurile de violență în familie, Consiliul Local Slatina a aprobat, săptămâna trecută, componenţa unei echipe mobile pentru de intervenție. Echipa este formată din patru reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Slatina și dintr-un angajat al Poliției Locale. Potrivit proiectului de hotărâre adoptat în acest sens, componenţa echipei mobile poate fi extinsă cu reprezentanţi ai diferitelor culte religioase reprezentative pe plan local sau reprezentanții unor fundații cu activitate relevant în domeniul violenței domestice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net