Băsescu: «Nu cred că aveam ce căuta la ceremonia de la Deveselu»

basescu.jpg

basescu declaratii presedinte deveselu scut
Traian Băsescu

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că nu avea ce căuta la ceremonia de la Deveselu şi că americanii ”nu aveau de ce să îşi complice existenţa”.

”Nu cred că aveam ce căuta acolo, la o ceremonie care nici măcar nu a fost ceremonia de operaţionalizare a scutului. Scutul a fost operaţionalizat de sistemul antirachetă anul trecut. Acum s-a petrecut transferul de la control americano-român la control NATO. Sistemul tot a intrat sub comandă NATO. (...) Americanii sunt pragmatici. De ce să îşi complice existenţa cu un fost preşedinte când aveau un preşedinte în funcţie, care s-ar fi putut supăra, un premier în funcţie care ar putea fi mai mult sau mai puţin deranjat”, a spus Băsescu, la România TV.

Fostul preşedinte a mai spus că negocierile dintre România şi SUA referitor la scutul antirachetă de la Deveselu au durat mai bine de doi ani. 

”În 2013 s-a început investiţia, dar în 2010, împreună cu vicepreşedintele Biden care a venit ca trimis al preşedintelui Obama, am stabilit amplasarea scutului în România. Pe urmă s-a definitivat locaţia, pentru că au fost trei locaţii. (...) Pe urmă am dat drumul la lucru în CSAT, tot procesul până s-a ajuns să dăm prima lopată în 2013. Au fost cel puţin doi ani şi jumătate de negocieri cu privire la acordul bilateral dintre România şi SUA legat de amplasare, implicaţie şi care sunt obligaţiile părţilor”, a mai spus Băsescu.

Construcția a fost începută în 2013

1-deveselu_img_000000_00000.jpg

Cea mai nouă bază NATO de pe teritoriul Europei, scutul antirachetă de la Deveselu, a fost construită pentru a face faţă unor atacuri cu rachete cu rază medie de acţiune
foto: Sever Gheorghe

Început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, scutul este format din componente aduse din America. 156 de containere cu peste 900 de tone de oțel au traversat Oceanul Atlantic ca să ajungă la noi.

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • Statele Unite şi România vor anunţa astăzi (n.r. vineri, 18 decembrie) finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, care va fi operaţională în 2016. Scutul antirachetă va oferi protecţie României și Europei de Est în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului, au declarat trei oficiali americani din cadrul administraţiei şi din apărare, relatează Reuters, conform Mediafax.

  • scut, deveselu

    Scutul de la Deveselu este ”gata de luptă”. Toate componentele au fost instalate și testate încă de anul trecut, iar de astăzi va deveni operațional. Inaugurarea va avea loc în prezenţa secretarului general al NATO şi a adjunctului secretarului Apărării din SUA.

  • Președintele Klaus Iohannis a ținut astăzi să liniștească sensibilitățile Rusiei în ceea ce privește scutul antirachetă de la Deveselu. Potrivit realitatea.net, Klaus Iohannis a subliniat că sistemul Aegis Ashore criticat de ruși are rol strict defensiv

  • Cea mai nouă bază NATO de pe teritoriul Europei, scutul antirachetă de la Deveselu, a fost construită pentru a face faţă unor atacuri cu rachete cu rază medie de acţiune. Echipamentele care o compun au fost împrumutate de la distrugătoarele Forţelor navale americane. Iată cum funcţionează sistemul care, cel puţin teoretic, ne pune şi pe noi la adăpost de furia unor state agresive precum Iranul.

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5